Har gitt en kvart milliard til rumensk næringsutvikling

Nå venter en ny runde med støtte til rumenske bedrifter. Statssekretær Elsbeth Tronstad har signert en ny samarbeidsavtale for næringsutvikling i Romania, sammen med Romanias EU-minister.

Publisert Sist oppdatert

Innovasjon Norge skal forvalte pengene som går til næringslivet innenfor næringsutvikling og innovasjon, fornybar energi og anstendig arbeidsliv. Dette har en ramme på i alt en milliard kroner.

50 rumenske bedrifter og organisasjoner har fått 250 millioner kroner fra Innovasjon Norge til grønn næringsutvikling og innovasjon mellom 2013 og 2016.

Pengene er utbetalt under Green Industry Innovation Programme. Dette og andre programmer som finansieres med EØS-midlene avsluttes i år. Samtidig pågår forhandlingene om nye ordninger i mottakerlandene.

Romania er første land ut, og statssekretær i Utenriksdepartementet Elsbeth Tronstad og Romanias Europaminister, Cristian Ghinea, signerte avtalen i Bucuresti torsdag 13. oktober.

- Vi er veldig stolte på vegne av våre partnere i Romania, sier Eli Bleie Munkelien, direktør for Business Partnerships i Innovasjon Norge.

- At Romania er første land med en ny avtale er vel fortjent. Tett samarbeid og stort pågangsmot har skapt mange gode prosjekter og resultater.

Utvikling og internasjonalisering

Innovasjon Norge har hatt ansvar for EØS-midler i Romania siden 2007. Disse midlene er Norges bidrag til sosial og økonomisk utjevning i det europeiske økonomiske samarbeidsområdet.

Støtten bidrar til utvikling og er på samme tid et viktig verktøy for internasjonalisering av norske bedrifter mot markeder som Baltikum, Polen, Romania, Bulgaria og en rekke andre EU-land, skriver Innovasjon Norge i en pressemelding.

Midler til rumenske bedrifter

Den neste programgramperioden går fra 2016 til 2024, og Innovasjon Norge skal forvalte midlene rettet mot utvikling av næringslivet i Romania.

Innovasjon Norge har en stor konferanse for programmet for grønn næringsutvikling i Bucuresti i forbindelse med den nye avtalen.