Se maskiner i turbofart

Det går unna i denne videoen fra Jernbaneverket, der gamle Launes bru 1 på 105 tonn blir heist ut og skiftet med en ny bru på 220 tonn. I løpet av en helg er jobben gjort med grunnarbeider og skinner - klart togtrafikk.

Publisert Sist oppdatert

Det er selvfølgelig imponerende å se det store kranfartøyet  gjøre løftene av bruene. Men det er like imponerende å se anleggsmaskinene som gjør grunnarbeidene og får på toppdekke og skinner.

Etter at siste tog passerte over Launes-sundet på Sørlandsbanen ved Egersund Rett før midnatt fredag 26.august, ble den gamle fagverksbrua Launes 1 heist ut. Dette skjedde etter at kontaktledning, signalanlegg og andre installasjoner var fjernet.

Første jernbanekontrakt

Aker Solutions hadde kontrakten på både byggingen av den nye brua og gjennomføringen av selve operasjonen.

Den nye stålbrua er produsert ferdig på Aker Solutions’ verft i Egersund, og ble fraktet på lekter ut til Launes. Den nye brua har samme lengde som den gamle, 34,5 meter. I løpet av den 77-timers togfrie perioden ble brua skiftet ut og alle tilhørende arbeider utført slik at togtrafikken kunne komme i gang igjen fra tirsdag morgen klokken 04.

Løfteoperasjonene ble utført med et stort sjøgående kranfartøy. Aker Solutions er en bedrift som har sin hovedvirksomhet rettet mot oljeindustrien og dette er første gang de har kontrakt på jernbanearbeid. Kontraktssummen var på drøyt 35 millioner kroner.