DEN BESTE: Atlanterhavsveien er kåret til Europas beste sommervei.
DEN BESTE: Atlanterhavsveien er kåret til Europas beste sommervei.

Se formelen for den ultimate kjøreopplevelsen

Veien som skal gi den ultimate opplevelsen ligger i Norge. Se den matematiske utregningen og topp fem veier i artikkelen:

Publisert Sist oppdatert

Atlanterhavsveien i Norge er identifisert som den ultimate veien i Europa å kjøre i sommer.

Selskapet TomTom har utviklet en modell for å finne ut hva som gjør noen veier episk, og andre til flopp. I samarbeid med psykolog Dr. David Holmes har navigasjonsutvikleren laget en formel for å identifisere de 25 ultimate kjøreturene i Europa.

Følgende elementer har Holmes sett på når det gjelder planleggingen av en sommerrute: Antall svinger og bakker, trafikk, type natur og vær. Disse er kombinert med funnene fra TomToms studie av 14.000 sjåfører fra hele Europa.

Tunga rett i munn

Med innsikt fra denne studien, kombinert med hans ekspertise i menneskelig atferd, har Holmes utviklet en Ultimate Summer Drive-formel (USD) for å hjelpe sjåførene til å kunne oppleve de beste og vakreste veiene i sommer.

Her er formelen:

The Ultimate Summer Drive (USD) =   ((P+T) x (R+SC)) x (100/21.3333)
                                                                               SS+AT+W  

T = Veitype
SS = Skjevheter og hellinger
AT = Mengde trafikk
P = Antall stopp
R = Hvor langt unna ligger veien
SC = Omgivelsene
W = Vær

USD-formelen gir prosentpoeng som kan brukes til å identifisere de beste rutene å kjøre i sommer.

Opplevelser

– Det er så mange utrolige reiser med imponerende utsikt over hele verden å utforske som en biltur i sommer kan hjelpe deg å oppdage, sier salgssjef Petter Tønsberg i TomTom i Norge.

– TomToms Ultimate Summer Drive-formel og viktige funksjoner innenfor våre navigasjonsenheter, inkludert Lifetime Maps og nøyaktig trafikkinformasjon, gjør kjøreturen på veiene i Europa enklere og morsommere enn noensinne. Bilturen i sommer bør være en avslappet og spennende reise. Vi vet at bilkjøring er en lidenskap for mange mennesker - og vi er sikker på at de 25 beste sommerrutene som vi har identifisert vil bli oppdaget på nytt av bilentusiaster over hele kontinentet, sier Tønsberg.

Dette er viktig

Utviklet ved hjelp av variabler som er identifisert i forskningen, vil USD-formelen gjøre planleggingen av bilferien enklere enn noensinne:

Utrolig (Instagram-klar) utsikt: 70 % av sjåførene har identifisert vakker natur og utsikt som nøkkelen til en fin bilferie, men dette landskapet må gjøre seg godt på bilder i sosiale medier: 16 % av sjåførene innrømmet at å kunne dele vakre bilder fra kjøreturen er en viktig faktor for at bilferien skal bli en suksess. 

En fantastisk vei: For mer enn én av fem sjåfører, er selve veien nøkkelen til suksess. To kjørefelt kombinert med milde svinger, positive hellinger og god sikt forover er identifisert som den ultimate kombinasjonen for den beste veien å kjøre på.

(Nesten) ingen trafikk: 15 % av sjåførene mener at veier som ligger avsides, hvor du kan kjøre en liten avstikker for å oppdage nye steder (men med sporadisk, betryggende passerende biler) er hva som gjør en kjøretur episk, og nøkkelen til USD-formelen.

Regelmessig stopp: Rasteplass hver 50km, med grunnleggende fasiliteter og uventede utsiktspunkter hjelper sjåførene med en avslappet og energisk kjøretur.

Flott vær: Varme og en lett bris er perfekte sommerkjøreforhold.

Norge til topps

Atlanterhavsveien i Norge kom altså ut i toppen i Europa da veiene ble kartlagt av poengene i formelen: Med en blanding av spektakulær utsikt, kvalitetsveier og perfekte lysforhold gjennom hele sommeren gir denne veien den ultimate kjøreopplevelsen i Europa.

På plassene bak kom:

2. Estoril Ocean Drive, Portugal
3. Lake Como, Italia
4. Peloponnes, Hellas
5. The North Coast 500, Skottland