Det har vært svært kaldt på Filefjell denne uka.
Det har vært svært kaldt på Filefjell denne uka.

Kulda stanser Hæhre

Det er vrient å lage vei når temperaturen faller under 30 minusgrader.

Publisert Sist oppdatert

- 30 grader har vært mer regelen enn unntaket på E16 Filefjell denne uka. Dermed har det blitt vanskelig for entreprenør Hæhre, som lager ny vei over fjellet.

Prosjektleder hos Hæhre, Trond Simensrud, sier at de må ta hensyn til både maskiner og folk når det blir så kaldt.

- For de som jobber ut ei dagen med betongarbeid grunnarbeid blir det kaldt. Det samme gjelder maskinene våre, så denne uka har vi nok stått mye stille, særlig tidlig på dagen, for å ta hensyn til folk og maskiner, sier Simensrud til NRK.

Stålet blir svakt

Stålet i anleggsmaskiner er utsatt for brudd og sprekker når det blir svært kaldt og også hydraulikken kan få problemer.

- Denne uken har det vært så kaldt at vi har vurdert det slik at det lønner se gå stå stille til temperaturen kommer seg, og maskinførerne må passe sg for å ikke bryte løs på de største blokkene, sier Simensrud.

Utover dagen har temperaturen gjerne steget fra - 30 til - 20 og da har det vært mulig å gjøre en del arbeid.

Inne i Filefjellstunnelen har det derimot vært full drift hele uka. Der er det kaldt ved åpningene, men ellers stabil temperatur inne i tunnelen.

Ferdig i 2017

Hele strekningen der arbeidet pågår er 20 kilometer lang, mellom Smedalsosen i Lærdal til Varpe Bru i Valdres. Massene fra tunnelen er blitt brukt til å bygge den nye veien.

Hele veianlegget skal etter planen bli ferdig i løpet av 2016, men tunnelen vil først stå helt klar høsten 2017. Hele Filefjell-prosjektet har en utbyggingskostnad på 3,1 milliarder kroner.

Fortsatt god fremdrift

Prosjektleder for Vegvesenet Odd Erik Haugen er ikke bekymret for fremdriften til veiprosjektet nå som kulda skaper litt trøbbel.

- Vi fikk gjort mer enn vi regnet med i fjor vinter, så vi ligger godt foran fremdriftsplanen. Det er litt verre for entreprenøren, for de taper penger når de ikke får gjort noe, sier Haugen til NRK.

Powered by Labrador CMS