Utløser snøskred med gasskanon

Ladet med en blanding av oksygen og propan starter denne kanonen et snøskred som skal trygge fylkesveien nedenfor.

Publisert Sist oppdatert

Statens vegvesen tester en ny metode for å løse ut snøskred ved hjelp av gass på fylkesveg 883 til Skillefjord i Alta. Ved å antenne en blanding av propan og oksygen skapes en trykkbølge fra en fast installasjon, en slags kanon, som er montert i fjellsida, som utløser skred.

Dette er en løsning som er brukt blant annet ved skianlegg i Mellom-Europa.

Utstyret ble installert høsten 2014, men på grunn av lite snø første vinter har testingen vært begrenset, opplyser Statens vegvesen. Fredag den 18. desember ble det imidlertid løst ut et skred i Skillefjorden nord for Alta. Bredden på skredet var hele 400 meter.

Se video av skredet øverst.

- Ved en slik metode tar vi kontroll i stedet for å vente på at skred kanskje kommer. Slik kan vi unngå skader, samtidig som vi ikke trenger å holde vegen stengt i lang tid på grunn av skredfare, sier ingeniørgeolog Trond Jøran Nilsen, som jobber med skredsikring i Statens vegvesen Region nord.

Statens vegvesen har tidligere testet et system med bruk av dynamitt for utløse skred. Utløsning av skred fra helikopter er også en metode som har vært forsøkt i Nord-Norge.

- Da er vi avhengig av flyvær, og vi kan bli nødt til å vente i flere dager på en finværsdag slik at helikopteret kan komme til stedet. Da kan det være for seint, sier Trond Jøran Nilsen.