Ny tunnel-rekord

HOLBERGS PLASS (AT.no): Mer enn syv millioner fm³ blir tatt ut fra norske fjell i år. Se all statistikken.

Publisert Sist oppdatert

Dette er ny rekord, og kommer bare tre år etter at seks millioners-grensen ble nådd i 2012. Statistikken som ble lagt frem på årets Fjellsprengningskonferanse på Radisson-hotellet på Holbergs Plass i Oslo torsdag, viser den enorme aktiviteten i norske fjell.

Les også:
Fridtjof Andreassen ble æresmedlemHOLBERGS PLASS (AT.no): Fridjof Andreassen ble hedret med æresmedlemskap i NFF under Fjellsprenger'n torsdag.
Gullfeiselen til Vidar TveitenHOLBERGS PLASS (AT.no): Årets gullfeisel går til en nysgjerrig og eventyrlysten gammel traver som etter mer enn 40 aktive år i bransjen fortsatt er full av energi. 

Se all statistikken nederst.

Uttak til veibygging er 4,45 millioner fm³ i år, og dette representerer den desidert største andelen i statistikken. Jernbanebygging nådde sin topp for to år siden med mer enn to millioner fm³ i uttak, men er gått betydelig tilbake nå med kun 610.000 fm³ i år. Dett bildet vil imidlertid endes i årene som kommer når drivingen av jernbanetunnelene under Ulriken (oppstart i år) og Follobanen (oppstart neste år) kommer i gang.

Les også: Åpningstalen Fjellsprengningsdagen 2015Les talen til formann i Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk, Frode Nilsen.

Mer vannkraft

Det er hyggelig å se i statistikken at det igjen er mye utbygging av vannkraft i Norge. Nesten 1,5 millioner fm³ fjell tas ut i år til driving av vannkrafttunneler. Økningen i vannkraftutbyggingen skjedde nærmest umiddelbart etter innføringen av såkalte grønne sertifikater i januar 2012.

Ordningen pålegger strømleverandører å kjøpe el-sertifikater. Sertifikatene utstedes av Norges vassdrags- og energidirektorat som i sin tur gir dem til selskap som har rettskraftige konsesjoner på å bygge fornybar energi. På denne måten skapes det etterspørsel for utslippsfri energi i strømmarkedet.

Skanska størst

Statistikken som er utarbeidet av Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF) viser også hvilke aktører som tar ut mest fjell.

Skanska er størst med uttak på 1,3 millioner fm³ i år. Deretter følger Implenia (1,05 mill. fm³), LNS (975.000 fm³) som de to største aktørene bak Skanska. Det kanskje mest oppsiktsvekkende i denne statistikken er Veidekke som har gått fra uttak på 1,04 millioner fm³ til bare å ta ut 271.000 fm³ i år. Statistikken sier imidlertid ikke noe om Veidekkes utstyr og ansatte er leid ut til andre for å bore og sprenge.

18 tunnelentreprenører er med i statistikken for i år. Dette er en nedgang fra 20 i fjor, men ser man tallene over tid er det betydelig større konkurranse i Norge nå.

For ti år siden var det ti tunnelentreprenører med i statistikken. Da ble det tatt ut litt under fire millioner fm³ i norske tunnelprosjekter.

Uttak siden 1971:

Entreprenørene i fjor og i år:

Antall entreprenører:

Antall km. tunnel

Rangering av entreprenørene