Kjøpte Nordens største kran

Det 144 meter høye kranmonsteret fyller 100 vogntog.

Publisert Sist oppdatert

Rundt 110 millioner norske kroner har det danske firmaet BMS investert i sin nye kran fra Liebherr.

Kranen, en LR1 1350 kan løfte 1350 tonn, og har en rekkevidde i høyden på 144 meter. Ifølge transportmagasinet.dk er dette Nordens til dags dato største kran.

- Vi kan konstater at oppgavene øker både i omfang og kompleksitet. Det er en utvikling vi ønsker velkommen blant annet fordi løfteoppgavene på den måten rykker opp i verdikjeden, forteller administrerende direktør i BMS Heavy Cranes, Morten Kammer.

BMS har tidligere brukt en tilsvarende kran, men da var den innleid fra utlandet. Nå har selskapet valgt å gå til den store investeringen det er å eie en slik kran.

- Det er klart at det gir oss noen helt andre muligheter å selv rå over kranen. Det er en meget avansert maskin som kan settes sammen på et utall måter avhengig av formålet, og nå kan vi selv planlegge og tilby meget store spesialløft – både til vindoppgaver og andre oppgaver, sier Kammer videre.

Fullt utbygget veier kranen 1600 tonn, og fyller 100 vogntog. De siste ukene er kranen montert i Østerild der den skal stå for installasjonen av flere kjempevindmøller. Blant annet skal BMS bistå Siemens med å oppgradere en mølle som har en navhøyde på 120 eter og en rotordiameter på mer enn 150 meter.

Ifølge Kammer kan kranen også få oppgaver i Norge.

- Det er morsomt og utfordrende for os så være med på å bygge noen av verdens største landbaserte vindmøller Det gir også verdifulle erfaringer og referanser som gagner oss på våre andre nærmarkeder, blant annet i Norge, Sverige, Tyskland og England hvor vi også har mange vindjobber i øyeblikket, sier Kammer.