Martin Ødegaard har imponert på fotballbanen i meget ung alder, og er første norske spiller noen sinne i Real Madrid. Men er han en brikke i Real Madrid-president Florentino Perez' skitne spill?
Martin Ødegaard har imponert på fotballbanen i meget ung alder, og er første norske spiller noen sinne i Real Madrid. Men er han en brikke i Real Madrid-president Florentino Perez' skitne spill?

Ble Ødegaard kjøpt for å vinne Follobane-kontrakt?

Real Madrids president er også toppsjef i entreprenørselskapet ACS som kjemper om Follobane-kontrakter. Det settes i sammenheng med kjøpet av Martin Ødegaard.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Spanske aviser kobler kjøpet av Martin Ødegaard (16) fra Strømsgodset til Real Madrid til Real-presidentens kamp for å få store anleggskontrakter i Norge. Klubbdirektør Florentino Perez er nemlig også toppsjef og eier i Alkali aggregate reactions in Concrete Structures (ACS) som er et av de prekvalifiserte selskapene som kjemper om en av milliardkontraktene på Follobanen mellom Oslo og Ski.

En rekke artikler i spanske aviser peker på en mulig sammenheng mellom Real Madrids kjøp av Ødegaard og ACS kamp for milliardkontrakter i Norge.

«Åpner dørene»

«Ødegaard åpner dørene til Norge for Florentino og ACS», skriver avisen Vozpopuli. Sportsavisen Mundo Deportivo tenker i de samme baner.

Real Madrid- og ACS-sjef Florentino Perez er vant til å få det som han vil.
Real Madrid- og ACS-sjef Florentino Perez er vant til å få det som han vil.

Avisene peker på at ACS tidligere har sikret seg kontrakter i land som nylig har levert spillere til Real Madrid, og trekker frem colombianske James Rodriguez og mexicanske Javier Hernandez som eksempler.

I Colombia fikk ACS en kontrakt verdt 692 millioner euro på motorveiprosjektet Conexión Pacífico 1, mens selskapet skal ha fått en kontrakt i Mexico på 432 millioner euro to uker før klubben hentet Hernandez.

- Samrøre

Avisene går langt i å antyde at om ACS vinner kontrakter i Norge, er det å se på som takk for kjøpet av Martin Ødegaard.

- Det er helt klart at det er et stort samrøre mellom fotballen og økonomiske interesser, og i dette tilfellet private interesser, sier førsteamanuensis og Spania-ekspert Johannes Nymark ved Handelshøyskolen i Bergen, til NRK.

Nymark har forsket på sammenhengen mellom fotball, politikk og økonomiske interesser, og i en kronikk i Bergens Tidende skriver han: «Det gjenstår å se om Martin Ødegaards kontrakt blir fulgt opp med en arbeidskontrakt på en høyastighetslinje mellom Oslo og Ski»

- Ikke bedt på kamp

Det er Jernbaneverket om er byggherre på Follobanen, og de avviser bestemt at de lar seg påvirke av kjøp og salg av fotballspillere når milliardkontrakter skal tildeles.

- Her hos oss har vi ingen grunn til å tro at kjøpet av Ødegaard har noe som helst med utbyggingen av Follobanen å gjøre, sier kommunikasjonsdirektør Kathrine Kjelland til NRK.

- Norsk jernbaneutbygging er forretningsdrevet og vi har ingen kolonne her for motytelser, legger hun til.

- Er noen i Jernbaneverket invitert på fotballkamper i Madrid, spør NRK:

- Jeg sitter ikke med noen informasjon om at noen her er invitert på noe som du antyder, nei, sier Kjelland.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS