Vil «Svanemerke» lastebiler

E6 har vært stengt av lastebiler 268 ganger i vinter, og utlendinger står for halvparten av uhellene. For å bli kvitt de verste vil NLF innføre miljømerking av lastebiler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Fram til tirsdag denne uken har E6 vært sperret helt eller delvis av vogntog hele 268 ganger. Verst har det vært i Nordland, som står for rundt halvparten va uhellene.

Og verst er de utenlandske vogntogene. 159 av de 268 (59%) episodene har vært med utenlandske kjøretøy.

Norges Lastebileier-forbund (NLF) krever at transportkjøperen skal holdes ansvarlig for å benytte seg av lovlig og trygg transport. Et skritt på veien er Transportsvanen, en merking av lastebiler på linje med svanemerket som finnes å daglivareprodukter.

- Transportsvanen handler om ansvarliggjøring av alle ledd i transportkjeden, også transportbestillere og vareeiere. Så lenge bestillerleddet kan velge de transportene som faller billigst ut, vil vi ikke bli kvitt problemet med stengte veier, forsinkelser og ulykker på norske veier, sier Roar Melum, hjernen bak Transportsvanen, til NRK.

Han håper at merkeordningen kan innføres i nær framtid.

- Håpet er at etterspørselen etter transport som driver lovlig, trygt og ikke driver sosial dumping øker. Ellers vil de som jukser og tar snarveier fortsatt vinne kampen om oppdragene.

Denne statistikken viser uhell med vogntog på E6 hittil i vinter:

Powered by Labrador CMS