Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde

Elbiler må vente som andre i kolonnekø...

...men buss i rute, ambulansekjøretøy og forflytningshemmede personer skal komme foran andre kjøretøy i kolonnekøen på fjellovergangene.

Publisert Sist oppdatert

Statens vegvesen har gjort noen avklaringer i forbindelse med pågående arbeider med instruksen for midlertidig stengning og kolonnekjøring, samt beredskapsplan for evakuering av fastkjørt kolonne. 

Elbiler

I noen få tilfeller har det skjedd at sjåfører av elbiler har ringt veitrafikksentralen og bedt om å få slippe foran på grunn av frykt for at batteriet ikke ville holde over fjellet. Det har derfor vært diskutert om elbiler skal ha prioritet ved kolonnekjøring.

LES OGSÅ: Slik kjører du i kolonne

- Vi ser det slik at føreren av elbil selv må sørge for å ha nok «drivstoff» til reisen over fjellet, inkludert det som brukes ved å vente i kø, sier avdelingsdirektør Randi Harnes i Vegdirektoratet.

Forflytningshemmede

Begrunnelsen for å prioritere forflytningshemmede er at det ikke er toaletter eller venterom ved de fleste av bommene. Dette er en prøveordning for rv. 7. Vegvesenet jobber nå med å få på plass de praktiske løsningene som sikrer at forflytningshemmede får prioritet.

Busser

Utrykningskjøretøy skal ha prioritet både når de er på vei til oppdrag og på returen. Slik er det allerede på ferjene. Å la buss i rute få prioritet vil fremme kollektivtrafikken. Helseekspressene går som rutebuss og skal også ha prioritet.

Reglene skal gjelde fra kommende vinter.