Lager 30 tonns elektrisk gravemaskin

Nasta skal utvikle utslippsfrie anleggsmaskiner - og nå har de fått støtte til det av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Etter hard konkurranse, mottar ni prosjekter ledet av næringslivet 117 millioner kroner for å utvikle løsninger for utslippsfri transport på land og fremtidens digitaliserte energisystem. Støtten gis gjennom PILOT-E, den felles finansieringsordningen til Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova.

Ett av prosjektene er et samarbeidsprosjekt ledet av Nasta AS ved avdelingen Nasta Spesialkonstruksjon (NSP) i tett samarbeide med bedriftens HMS avdeling. Sammen med sine partnere skal Nasta AS utvikle utslippsfrie løsninger for gravemaskiner.

Nasta Spesialkonstruksjon

Nasta kan tilby alt fra enkle standardmaskiner til skreddersøm fra en egen konstruksjonsavdeling, Nasta Spesialkonstruksjon (NSP). Avdelingen ble etablert i 2006 og har i dag ca. 25 ansatte som jobber utelukkende med skreddersømprosjekter. Leder for Nasta Spesialproduksjon, er Jan Ivar Ibsen som har vært ansatt i Nasta siden 1997.

Bedriften har også en egen avdeling for HMS og kvalitetskontroll som er sterkt involvert i arbeidet med konstruksjonene som bygges ved NSP. HMS-avdelingen er ledet av Nils Olav Haukaas som har lang fartstid i bransjen.

Han jobbet blant annet som salgssjef for Nasta i 1994-2007, og har siste ti år fordypet seg i HMS,  kvalitetskontroll og oppfølging av standarder for anleggsbransjen.

I senere tid har krav og fokus fra myndigheter og kunder gjort behovet for å se på alternative energiløsninger reelt.

Elektrisk gravemaskin på 30 tonn

Prosessen med PILOT-E-prosjektet har vært «lang og spennende» og det var en lettet gjeng på Nasta som mottok nyheten med et stort smil:

- Ja, dette var veldig moro. Utslippsfrie anleggsmaskiner er ikke akkurat hyllevare - de må lages – og til dels finnes opp. Nasta Spesialproduksjon har fått mange forespørsler på utslippsfrie anleggsmaskiner og vi har derfor valgt å hive oss rundt for å utvikle dette, sier Haukaas.

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Oslo Omsorgsbygg, Bellona, Sintef Byggforsk, DiFi, Skanska, Siemens og Nasta. Målet er å lage en stor anleggsmaskin – en gravemaskin på 30 tonn – som ikke slipper ut noe luftforurensing.  Det betyr at den må være elektrisk.

Klar om ett år

Maskinen skal blant annet kunne fungere på byggeplasser i Oslo. Det er en stor utfordring, siden det i dag ikke er mange mega-watt med ledig strømkapasitet på byggeplasser i etablerte og tettbygde strøk.  Her kommer den store utfordringen – og det er her gruppen må tenke utradisjonelt.

- Omtrent på denne tiden neste år skal vi ha en prototype klar.  Men før det så er det mye jobbing – så nå må vi brette opp ermene! På vegne av arbeidsgruppen vil jeg få takke PILOT-E for tilliten.  Dette initiativet i regi av Norges forskningsråd, Enova og Innovasjon Norge har allerede hatt stor betydning og gjør at norske byggeplasser går en grønnere fremtid i møte, sier Haukaas i en kommentar etter at prosjektet ble bekreftet fra Forskningsrådet.

Powered by Labrador CMS