Fyr Danmark
Fyr Danmark

Flyttet fyrtårn - reddet det fra å havne i havet

Tusenvis av tilskuere fulgte bergingen.

Publisert

Rubjerg Knude Fyr står ved Lønstrup i Danmark. I årenes løp har Vesterhavet spist seg innover land, og frem til tirsdag denne uken var det kun få meter mellom det 23 meter høye fyret og skrenten ned til havet.

Fyret, som er et av Nordjyllands mest besøkte turistattraksjoner, ble ifølge Miljø- og Fødevareministeriet flyttet ca. 60-80 meter lenger inn på land. Det var Kjeld Pedersen fra Lønstrup Murerforretning som ledet forarbeidet og flyttingen av tårnet, som ble flyttet på et skinnesystem.

Rask flytting

Kjeld Pedersen fra Lønstrup Murerforretning som ledet forarbeidet og flyttingen av tårnet, som ble flyttet på et skinnesystem.
Kjeld Pedersen fra Lønstrup Murerforretning som ledet forarbeidet og flyttingen av tårnet, som ble flyttet på et skinnesystem.

- Vi startet klokken 9.00 og var ferdig 14.23. Vi hadde forventet at det skulle ta opp mot ti timer, men det gikk mye raskere og alt gikk veldig fint for seg, sier Torben Stampe Henningsen, kommunikasjonsmedarbeider i Hjørring Kommune.

Henningsen var selv til stede under flyttingen, og anslår at det var ca. 20.000 tilskuere, deriblant dansk presse, som fulgte aksjonen. 

- Vi er veldig glade for at det gikk så fint. Alt fungerte som det skulle, og vi er glade vi kan beholde turistattraksjonen i mange år til, sier han.

Fra 1899

I forbindelse med prosjektet, fikk fyret sin egen Facebookside med ca. 10.000 følgere. Ifølge prosjektets presseansvarlig, Mette Ring, skal fyret som ble bygget i 1899, gjeninnvies 16. november 2019. Det er ventet et stort oppmøte.

- Det blir en innvielse med taler fra borgemesteren og Naturstyrelsen. Vi har også invitert ministeren. Tema for innvielsen er lys, og den vil finne sted når solen er gått ned slik at lyset får en sentral rolle. Det vil også være korsangere opp langs stien til fyret, så man vil få en riktig fin opplevelse ved å være tilstede, sier Ring. 

Powered by Labrador CMS