Hitachi med to bommer

Hitachi ASTACO skiller seg fra de fleste maskiner. Materialhåndtereren har nemlig to bommer.

Publisert

Den tiltrekker seg oppmerksomhet, toboms-maskinen ASTACO, fra Hitachi Construction Equipment, som er laget i forskjellige størrelser.

Den japanske produsenten utviklet ASTACO (Advanced System with Twin Arm for Complex Operation) i 2005. Fordelen med ASTACO er at den kan holde et objekt mens den kutter det, trekke i objekter fra to sider og bøye lange objekter.

Maskinen er laget med tanke på riving og materialhåndtering og oppdrag i katastrofeområder; naturkatastrofer er jo et kjent tema i Japan der jordskjelv er relativt vanlig.

Etter jordskjelvet i 2011 med påfølgende tsunami og kjernekraftverkkatastrofe ble det bygget ASTACO-maskiner med utgangspunkt i en Hitachi 13-tonner og en Hitachi 45-tonner. Maskinen i videoen over, er bygget med utgangspunkt i en Hitachi ZX70, og den ble demonstrert på Bauma-messen i Tyskland i 2013.

De fleste vil nok kanskje si at de klarer seg godt nok med en maskin som har én bom. Hitachi har heller ikke gjort noe veldig stort nummer av ASTACO i global sammenheng. Disse maskinene selges nemlig kun i Japan, står det å lese på Hitachis nettsider.