Valtras nye G-serie er utviklet spesielt med tanke på arbeid med frontlaster. Den har komfortable frontlasterfunksjoner og god sikt forover. På bildet er den største raktoren i serien, G135.
Valtras nye G-serie er utviklet spesielt med tanke på arbeid med frontlaster. Den har komfortable frontlasterfunksjoner og god sikt forover. På bildet er den største raktoren i serien, G135.

Valtra lanserer G-serie

G-serien er den første i 5. generasjonen av Valtra-traktorer og samtidig en helt ny modellserie som passer mellom A- og N-serien.

Publisert

G-serien er også den første traktoren i 100–145 hk serien som tilbyr SmartTouch-betjening i tillegg til alle funksjoner for presisjonslandbruk.

Som et resultat er det populære SmartTouch-armlenet nå tilgjengelig på alle Valtra-traktorer i effekt-området 100 – 400 hk. Valtra Connect-telemetri er også standard på Versu-modeller i G-serien, mens lastfølende hydraulikk er standard på Active- og Versu-modeller.

Den nye G-serien er tilgjengelig i fire utstyrsnivåer: Basic, Comfort, Technology og Technology Pro. Kunder vil også kunne bestille sine finskproduserte traktorer i G-serien med skreddersydde funksjoner fra Unlimited Studio på fabrikken.

Utsikten fra førerplassen i Valtra G135.
Utsikten fra førerplassen i Valtra G135.

- Å betjene en universal traktor som denne skal være enkelt og sikkert med komfortable arbeidsforhold, en sterk trepunktshydraulikk foran og utmerket sikt. G-serien er kompakt, men fortsatt sterk, sier Mikko Lehikoinen, visedirektør for salg og markedsføring.

Den nye G-serien er konstruert for krevende frontlasteroppgaver, og utgangspunktet for designet var å tilby den beste sikten og komforten. Den kan spesifiseres i henhold til individuelle behov fra fabrikk i Finland.

Førerhus

G-serien har et førerhus med 5,7 kvadratmeter glass, inkludert 0,35 kvadratmeter i panoramataket.

Førerhusfjæring forbedrer komforten sammen med oppvarmede speil, klimaanlegg, et lavtmontert varmeapparat og USB ladekontakter som er tilgjengelige med ekstra strømpakke.

Versu-modeller med SmartTouch-betjening får tilgang til de samme SmartFarming-funksjonene som de større N- og T-serie-modellene. Active-modeller er også tilgjengelige med sporfølging og funksjoner for presisjonslandbruk som kan aktiveres via SmartTouch Extend-terminalen.

Denne tiltfunksjonen på frontlasteren kommer du til å elske. Det er sjelden rett der en traktor laster/losser, og det er ikke få paller og varer som er blitt ødelagt opp gjennom årene på grunn av dette. Dette blir en helt ny verden.
Denne tiltfunksjonen på frontlasteren kommer du til å elske. Det er sjelden rett der en traktor laster/losser, og det er ikke få paller og varer som er blitt ødelagt opp gjennom årene på grunn av dette. Dette blir en helt ny verden.

Frontlaster

G-serien er designet til å være den ideelle traktoren for frontlasteroppgaver. Stikkord er god sikt, god vektfordeling, frontlaster som er integrert med traktorkroppen og hydraulikkassistent som automatisk øker motorturtallet. Live 3-funksjonen, som gjør det mulig å bruke opptil tre forskjellige frontlasterfunksjoner samtidig.

Valtra G135.
Valtra G135.

Frontlasterne på Valtra-traktorene produseres av svenske Ålö AB og er av typen Quicke. Disse blir fabrikkmontert hos Valtra i Finland.

Valtra G135.
Valtra G135.

I tillegg til oppgaver ute i felten og på gården, er G-serien også egnet i skogbruket - slik Valtra (og før det Valmet)-traktorer alltid har vært. For oppgaver i skogen kan G-serien spesifiseres med smale skjermer, ståltank, polykarbonatglass, skogsdekk, et sete som kan dreies 180 graver og førerhusbeskyttelse. Den ekstra lyspakken gir fire arbeidslys foran og seks bak, som også slås på automatisk når man rygger, noe som letter arbeidet i mørket.

Transmisjon og hydraulikk

G-serien har en 24 + 24R transmisjon med fire serier og seks hurtiggir. Skifting fra B- til C-serien og mellom C- og D-serien er automatiserte, noe som gjør det enda enklere å betjene traktoren, spesielt uten på veien.

På tradisjonell Valtra-måte er parkeringsbremsen integrert med vendegirspaken, og føreren kan også programmere transmisjonsinnstillinger. Den laveste arbeidshastigheten med krypeserie er 120 meter i timen, noe som er ideelt ved dyrking av grønnsaker.

Versu-modeller kan betjenes kun med kjørespaken, og andre modeller krever heller ikke mye bruk av kløtsjpedalen takket være AutoTraction. Bakke-hold-funksjonen holder traktoren stille selv i bratte bakker uten å måtte bruke bremsene.

HiTech-modellene har hydraulikksystem med åpent senter som gir 100 l/min, mens Active- og Versu-modeller har lastfølende hydraulikk som gir 110 l/min. Opptil fire eksterne hydraulikkventiler er tilgjengelige både foran og bak. Versu-modeller kan leveres med opptil fem eksterne hydraulikkventiler bak og opptil fire ventiler foran.

Minste løftekraft bak er 50 kN over hele løfteområdet og 30 kN foran. Kraftuttak foran leveres også. Veiavhengig kraftuttak bak samt to ekstra kraftuttakshastigheter leveres også.

Agco Power-motor

I den nye traktoren er det en nyutviklet 4-sylindret 4,4-liters Agco Power-motor. Kompakt størrelse på motoren muliggjør en lav front som gir god sikt. Motoren overholder Stage V-utslipp uten resirkulering av avgassene. En elektronisk «wastegate»-ventil og Bosch common rail-innsprøytning med 1600 bar skal sørge for rask respons og godt med dreiemoment over et bredt turtallsområde.

Alle modeller tilbyr effektøkning også i lavere hastigheter, ute på feltet når man kjører i B5 eller høyere gir. Valtras tradisjonelle Sigma Power boost er også tilgjengelig for kraftuttaket.

G125 Eco er den drivstoffeffektive EcoPower-modellen som lar føreren velge Power- eller Eco-modus, noe som senker motorturtallet og øker dreiemomentet til 555 Nm.

Tilgjengelig umiddelbart

G-serien er tilgjengelig umiddelbart og serieproduksjonen har allerede har begynt.

I Finland, Storbritannia og Tyskland vil kunder kunne reservere en av de nye traktorene over internett fra og med september. Etter betaling av reservasjonsgebyr vil kunden kunne diskutere alle detaljer, f.eks. tilleggsutstyr og mulige innbyttetraktorer med en lokal forhandler.

Men det er altså mulig å ta kontakt med din lokale forhandler av Valtra i Norge og bestille en G-serie Valtra i dag.

På spørsmål om når Valtras større serier kommer i femtegenerasjons-utførelse, svarer finnene «Vent og se. Det er 70-årsjubileum til våren, og da kommer det flere nyheter».

Tekniske spesifikasjoner Valtra G-serie:

                    Effekt (hk/kW)        Boost (hk/kW)        Dreiemoment Nm (std./boost)  

G105            105/78                   110/82                   440/470

G115            115/85                    120/90                   460/510

G125ECO    115/85                   125/93                   518/555

G125 std.     125/93                   130/97                   520/540                 

G135            135/100                  145/107                  550/560