Fylkesordfører Tove-Lise Torve mener det er uheldig at utbyggingen på Haramsøya fortsetter mens den skal gjennomgås av departementet og rettssystemet.
Fylkesordfører Tove-Lise Torve mener det er uheldig at utbyggingen på Haramsøya fortsetter mens den skal gjennomgås av departementet og rettssystemet.

Fylkesordføreren krever stopp i utbyggingen på Haramsøya

Fylkesordfører i Møre og Romsdal, Tove-Lise Torve, krever at vindkraftutbyggingen nå stoppes på Haramsøya.

Publisert

- Nå må olje- og energiminister Tina Bru (H) ta ansvar og stoppe vindkraftutbyggingen på Haramsøya frem til saken kommer i rettsapparatet, og departementet har fulgt opp vedtaket fra Stortinget før sommeren med å gjennomgå konsesjonsvilkårene, sier fylkesordfører Tove-Lise Torve (Ap) i en nyhetsmelding fra Møre og Romsdal fylkeskommune.

Fylkeskommunen har sendt brev ti regjeringen, der den krever midlertidig stopp i arbeidet.

Enstemmig krav om stopp i utbyggingen - i påvente av rettens avklaring

Et enstemmig fylkesutvalg og fylkesting i Møre og Romsdal har krevd stopp i utbyggingen av vindkraftanlegget frem til organisasjonen «Nei til vindkraftverk på Haramsøya» har fått avklart saken i rettssystemet.

Organisasjonen leverte 24. august krav om midlertidig forføyning til Sunnmøre tingrett. 10. september var det rettsmøte, og saken kommer opp i løpet av høsten.

- Stortingets vedtak rett før sommerferien var krystallklart, sier fylkesordfører Torve.

- Gamle vindkraftkonsesjoner skal gjennomgås for å se om de er i tråd med forvaltningsloven og energiloven. Nei til vindkraftverk på Haramsøya har i sommer sendt brev til departementet der de viser til flere saksbehandlingsfeil. Det skal derfor være enkelt for statsråden og departementet å gjennomgå saken på Haramsøya, slik Stortinget har krevd, sier hun.

- Uheldig at utbyggingen fortsetter

- Naturinngrepene fra utbyggingen på Haramsøya er i gang, og det er svært uheldig at utbyggingen fortsetter så lenge saken både skal gjennomgås av departementet og i rettssystemet. Statsråden må derfor vise handling ved å stoppe utbyggingen til saken er grundig vurdert av departementet og prøvd i rettssystemet. Dette må gjøres nå slik at naturen blir skjermet og folket på Haramsøya blir hørt. Noe annet vil ikke bli forstått og akseptert, sier Torve.