FLYTTING: Fra transporten da maskinen ble flyttet i 2019. Klepp Spesialtransport ordnet dette.

Her er nok en Brøyt X4T

AT.no har i reportasjer nylig skrevet om to sjeldne Brøyt X4T-maskiner som har dukket opp fra «intet» og som skal settes i stand. Her er ytterligere én, faktisk i rimelig god stand.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Det er Reid Skjærpe på Nærbø på – selvsagt – Jæren i Rogaland som eier maskinen vi nå skal omtale. Brøyt X4T ble produsert i 19 eksemplarer fra 1971-76, og fire maskiner er så langt kjent for offentligheten.

Disse er kjent

Olav Stangeland og Stangeland Maskin på Sola i Rogaland kjøpte nylig en X4T som har stått i Grimstad lenge. Maskinentreprenør Nils Reime Maskin AS på Undheim i Rogaland kjøpte og hentet nylig en som hadde stått 26 år i Fauske i Nordland. Det står også ett eksempler, uten motor, som værhane på pidestall utenfor hovedkontoret til Vassbakk & Stol på Karmøy.

NÆRE PÅ: Brøyt X4T-maskinen til Reid Skjærpe under transport i fjor da den skulle flyttes. Passering under Sørlandsbanen på Nærbø med ganske lite klaring.

- Brøyt X4T er litt av noen maskiner. Jeg hentet hjem det første nostalgiske klenodiet for 20 år siden. Den har jeg hatt stående innendørs siden, og ifjor da jeg skulle flytte på den, startet den på første forsøk, sier Reid Skjærpe til AT.no.

Hjem til Jæren

Han forteller at maskinen ble kjøpt ny av F. Selmer og ble brukt på damanlegg rundt i landet. Maskinen hadde sitt siste driftsår i Kristiansund-området hos Mekvik Maskin AS (Kristiansund), opplyser Skjærpe.

NYTT HJEM: Her står denne gamle karen og flere andre maskiner nå.

- Dette firmaet startet i sin tid med dozer og Skjærpeplog, og fortsatte etterhvert med Brøyt. De var svært imøtekommende da jeg i 1999/2000 tok kontakt for å få Brøyt X4T-maskinen nedover til Jæren igjen, sier Skjærpe som mildt sagt er Brøyt- entusiast, og generelt entusiast for gammelt utstyr. På dette tidspunkt var den nostalgiske interessen for maskinene enda ikke særlig utbredt. Men jeg hadde dette i blodet. Brøyt var nettopp blitt solgt til Finland (Sandvik Tamrock), og kjent som jeg var med Søylandsfamilien, så tenkte jeg at disse «klenodiene» måtte tas vare på.

Han sier X4T-maskinen som har serienummer 11 av 19 (X4T på belter), står trygt innendørs og i selskap med flere andre gamle maskiner. I samlingen finnes blant annet både Brøyt X2 og X3, samt foto- og filmarkivet fra Brødrene Søyland, men også flere eksemplarer av andre merker. For eksempel wiregravemaskiner fra engelske Priestman Brothers og Allis Chalmers dozer, samt flere lastebiler, trekkvogner og traller. Han har også flere gamle biler, blant annet VW og Dodge. Maskinene og bilene oppbevarer han i et eget bygg på 850 m2!

Reid Skjærpe og X4T-en, som da dette bildet ble tatt i september 2020 var kommet innendørs.

Røsket i asfalten

Som nevnt ble «gamlingen» X4T fyrt opp i fjor, da den skulle flyttes. Reid Skjærpe ble imponert over hvor raskt den startet.

- Og ikke minst hvilke kjempekrefter den har i skyvet. Indrebommen presset godt i skuffa og røsket i asfalten etter stans. Ikke rart at disse gjorde vei i vellinga da de ble lansert i sin tid, sier Skjærpe entusiastisk og legger til at han syntes det er veldig hyggelig at flere har kjøpt opp gamle X4T-maskiner og ønsker å ta vare på dem.

Er det flere?

Kanskje finnes det flere X4T der ute som vi ikke har fanget opp? Send oss en epost om du har en på tomta di, kjenner til en eller har hørt rykter om en som finnes. Kanskje vi klarer å spore opp en til?

Powered by Labrador CMS