SPEKTAKULÆRT: Med forlengeren i stikka på Hyundai-maskinen, skyver Per Olav Løset løs sprengstein ned skråningen og renser fjellet til neste salve.
SPEKTAKULÆRT: Med forlengeren i stikka på Hyundai-maskinen, skyver Per Olav Løset løs sprengstein ned skråningen og renser fjellet til neste salve.

Renser opp med «Moses»

Med seks meter lange «Moses» i stikka, skyver Per Ove Løset stein ned langs ­fjellsiden i Naustdal i Nordfjordeid.

Publisert Sist oppdatert

Det kan se litt «scary» ut, men Per Ove Løset er temmelig nær definisjonen av «roen selv». Kanskje er det nettopp derfor at folk som han sitter i maskinen sin på toppen av et fjell og skyver løse sprengstein ned fjellsiden.

Lager eget utstyr

Løset driver for seg selv og er innleid for boring, sprenging og fjellrensing i et stein- og masseuttak Volda Maskin AS driver på Naustdal i Nordfjordeid.

MOSES: Her står Løset ved den seks meter lange forlengeren som har fått navnet Moses.
MOSES: Her står Løset ved den seks meter lange forlengeren som har fått navnet Moses.

Da AT.no passerte anlegget i bil i sommer, så vi Hyundai-maskinen på toppen av fjellet med det «alvorlig» lange aggregatet i stikkespissen.

Løset kaller den seks meter lange forlengeren for «Moses», og han har laget den selv på verkstedet.

- Jeg bruker denne etter sprenging for å rense fjellet. Den kan benyttes om man står under også, men da må man lage en grop og stå litt annerledes. Men det er uansett greiest å starte med rensk fra toppen, sier mannen fra Bjørkedalen i Volda kommune.

Veteran i bransjen

Han begynte i anleggsbransjen i 1974, og startet opp for seg selv i 1985. Han var en periode innom transportbransjen også, men det har gått mest i anleggsvirksomhet.

Med et Montabert CPA 225 boretårn, Hyundai HX220-graveren (ca. 23 tonn) og hjemmelaget utstyr, er han «selvberget» i fjellskråningen og i steinbruddet.

I tillegg til dette utstyret, har han også en Komatsu PW140 hjulgraver, samt en MAN 26.500 lastebil som kona kjører.

Apropos hjemmelaget utstyr: Løset har mer å by på. Han har også bygget om en brukt Kobelco-stikke som han benytter som forlenger til gravemaskinen sin. Med OilQuick-feste i innfestningen, får skuffa rikelig med hydraulikkolje i stikke-stikke-spissen. Løsningen gir Løset 5,5 meter ekstra rekkevidde, og med skuffe i enden, egner utstyret seg godt blant annet til mudring.

Og, ja, også denne har fått et navn: Goliat.