Trombia Free jobber førerløst og kan benyttes til gatefeiing.
Trombia Free jobber førerløst og kan benyttes til gatefeiing.

Førerløs feiemaskin

Finske Trombia lanserer en førerløs elektrisk feiemaskin for bruk i gatene.

Publisert

Trombia Free som feiemaskinen heter, skal være den første førerløse feiemaskinen for bruk i gater.

Maskinen skal bruke under 15% av normalt energiforbruk til tilsvarende oppgaver, og den står ifølge produsenten ikke tilbake på kapasiteter og effektivitet.

Selskapet påpeker at mer enn tre millioner tonn CO₂ årlig kommer fra dieseldrevne feiemaskiner i verden.

- Vi kan bare ikke gå inn i 2020-årene med så gammel teknologi. Med Trombia-teknologien kan vi redusere energibehovet enormt, sier adm. direktør Antti Nikkanen i Trombia Technologies.

Norge høyaktuell

Det er ventet at Trombia Free kommer ut i pilotprosjekter i 2021, og at maskinene skal settes i serieproduksjon i 2022. Norge fremheves sammen med Tyskland som to meget aktuelle markeder å starte opp i. Her vil norske brukere og Trombia-importør Anleggsgruppen AS også være inkludert.

GLEDER SEG: Paul Håkon Endresen i Anleggsgruppen ser frem til å se nærmere på den førerløse feiemaskinen.
GLEDER SEG: Paul Håkon Endresen i Anleggsgruppen ser frem til å se nærmere på den førerløse feiemaskinen.

- Trombia er trolig den mest innovative feiemaskinen i senere tid. At Trombia nå tar steget inn på en elektrisk autonom maskin, er helt enestående. Vi ser for oss et stort potensial i by og industrimiljøer som har krav til svevestøv og støyproblematikk, sier salgssjef Paul Håkon Endresen i Anleggsgruppen AS.

Salget av feiemaskinen er forventet å starte sommeren 2021.

- Reduserer kostnader

Trombia Free er lidar-basert og klarer å filtrere og skille lyd fra vær, vind og trafikk. Nikkanen lover at feiekostnadene pr. m² vil reduseres med den nye førerløse maskinen.

Trombia Technologies utviklet et patentert feiesystem i 2013 og kom med en serie feiemaskiner for bruk på redskapsbærere i 2017. Produktene selges i sju land fordelt i Nord-Amerika, Nord-Europa og Sentral-Europa.