Freber Elektronikk tilbyr i samarbeid med Malleus Maskin en ny serie med ladebatteri-hengere, ESS.
Freber Elektronikk tilbyr i samarbeid med Malleus Maskin en ny serie med ladebatteri-hengere, ESS.

Tilhengere bringer strøm dit det ikke er strømnett

Malleus Maskin AS tilbyr i samarbeid med Freber Elektronikk AS mobile løsninger for å lade elektriske gravemaskiner, hjullastere, lastebiler og personbiler i felt.

Publisert

Freber har vært i elektronikkbransjens siden 1984, og har de siste 12 årene hatt en stadig større satsing på batteri og batteriteknologi. Selskapet har utviklet mange kombinasjoner av batterier og omformere/ladere. Dette er alt fra kompakte innendørs-/utendørs-skap og containere, til nå å lansere mobile ESS-personbilhengere.

Disse har innebygde batterier for å enkelt kunne levere strøm til elektriske maskiner og biler ute på bygg- og anleggsplasser.

Selges gjennom Malleus Maskin

Malleus Maskin har rollen som salgsledd av disse nye mobile ladestasjonene.

- Samarbeidet med Freber gjør at vi kan tilby en lokal norsk løsning som også får en teknisk oppfølging i Norge. Dette føler vi er viktig med tanke på oppfølging av produktene i fremtiden, sier daglig leder Kai Moen i Malleus Maskin.

- Vi ser at mobilitet er viktig. Store maskiner som vil trenge påfyll av energi der de er, og ved korte pauser, og ikke på et mindre egnet lade-punkt, langt unna. Her kan du også lade uavhengig om graveren er i drift eller har pause. Lad når du kan, ikke når du må, sier Moen videre.

- Moderne batteriteknologi har enda flere muligheter som gjør at vi kan få lengst mulig levetid. Sammen med kundene vil vi bruke vår ekspertise for å få til nettopp det, sier Asgeir Kolsrud fra Freber.

Vekt og kapasitet

Tilhengerne er tilpasset regelverket med totalvekt opp til 3,5 tonn og har fra 38 til 191kWt med lagret energi, og fra 30 til 120kW med 3-fase nettspenning ut.

Energihengerne har fleksible tilkoblinger bak låsbare luker for inngang og utgang. De tilpasses brukernes ønsker og behov.

Oversikt over modeller:

  • ESS38: 38kWt, 30kW på Tredal T-23-ULS tilhenger
  • ESS76: 76kWt, 60kW på Tredal T-23-ULS tilhenger
  • ESS114: 114kWt, 60kW på Tredal T-23-ULS tilhenger
  • ESS152: 152kWt, 60kW på Tredal T-35-UFS tilhenger
  • ESS190: 190kWt, 90kW på Tredal T-35-UFS tilhenger

Skal ut på test

- Den første hengeren på ESS76 er allerede booket. Den skal testes hos en anleggsentreprenør med flere el-maskiner i drift i Oslo-området så fort den kommer innenfor døren. Vi regner med at vi starter siste halvdel av februar, sier Kai Moen.

ESS-tilhengerne har sikkerhets-overvåking, fra hver enkel battericelle til overordnet systemnivå. Løsningen har proaktiv servicedata via en skytjeneste for å se/endre verdier og brukeren varsles via SMS eller e-post. ESS-tilhengerne har innebygd klimakontroll og slukkesystemer.

Alle ladeløsningene er bygget i Norge

Freber har valgt norske Tredal-hengere til prosjektet. Tredal som også bygges i Norge, er valgt for å ha kontroll på kvaliteten. Ikke minst er det viktig at hengerne har god demping på hengerchassiset i disse applikasjonene.

ESS-tilhengerne fra Malleus Maskin og Freber tilbys med passende serviceavtale for alle produktene.

Ateps i Nederland, som er leverandør av batterimodulene, har designet programvaren, og var den første til å motta DNV Gridstor samsvarserklæring.