AUTONOMT: En del deltakere på konferansen dro på ekskursjon for å se på autonome tipptrucker i aksjon hos Romarheim på Eikefet.

Anleggsbransjen samlet for å dele erfaringer

Tirsdag 26. september ble anleggskonferansen CivConSummit arrangert i Bergen, av AF, Skanska, Romarheim, Ditio, Novorender, Steer og investeringsselskapet Construct Venture.

Publisert

Det var første gang konferansen ble arrangert i år, og den skal bli en årlig foreteelse.

– CivConSummit 2023 var en uforbeholden suksess. Det er tydelig at dette er et arrangement som anleggsbransjen har etterspurt – hvor alle de 150 plassene ble revet bort på kort tid med 95 deltagere fra 6 nasjoner til påfølgende middag på kvelden, skriver arrangørene i en nyhetsmelding.

Autonome tipptrucker

Før konferansen startet i Solheimsviken, var 50 deltagere på en ekskursjon til et steinbrudd på Eikefet. 

FREMTIDEN: På CivConSummit fikk deltakerne se og høre om erfaringer med ny teknologi i anleggsbransjen.

Her opererer Romarheim AS tre Cat 772G tipptrucker utstyrt med autonom transportløsning levert av Steer AS.

– Ønsker å forstå hvordan fremtiden i anleggsbransjen vil se ut

– Alt i alt var dette en veldig lærerik og spennende konferanse – som er kommet for å bli i norsk anleggsbransje. Det var stort engasjement og mange nye aktører som sammen med de etablerte aktørene skapte rammene for et fantastisk arrangement, skriver arrangørene.

– Konferansen tegner til å bli samlingsplassen for dem som ønsker å forstå hvordan fremtiden i anleggsbransjen vil se ut. Det er nå skapt en arena der de aktørene som leder an, er villige til å dele sine erfaringer fra det nye de jobber med. Alle er interessert i teknologi som gir økt lønnsomhet i prosjektene, og samtidig får ned utslippene, sier konferansier og programansvarlig, Erik Aadland i Ditio.

Sjur Ringøen, fra Construct Venture fremhever viktigheten av en møteplass for anleggsbransjen og ConTech (Construction Technology):

– På bygg- og eiendomssiden (PropTech) er det masse bra initiativer – men anleggsbransjen har savnet en møteplass for teknologiselskaper, leverandører, entreprenører og byggherrer hvor vi kan komme sammen for å dele erfaringer og bli inspirert.

Her er noen av presentasjonene på samlingen:

  • Christoffer Hernæs, Chief Digital Officer i Skanska, og Jacob Døskeland fra Ditio, presenterte en studie som utforsker bruk av AI og klimadata for å forbedre effektiviteten og redusere utslippene i massetransport. De så blant annet på hvordan rutevalg og helling på anleggsvei påvirket drivstofforbruk.
  • Mikko Vesanen fra Finland delte arbeidet sitt om å innføre en ny ISO-standard for å akselerere digitaliseringen i anleggsbransjen og få de ulike systemene på maskinstyring til å snakke sammen. Målet er at denne er på plass i løpet av 2024.
  • Gina V. Ytteborg fra Statens vegvesen delte sine tanker om en utslippsfri anleggsbransje innen noen få år, med fokus på at alt utslipp fra både maskiner, produksjon/produkt og arealbruk må være med.
  • Kim Massey fra Rental Group snakket om RGs planer for å muliggjøre en sømløs overgang til 0-utslipp. De leverer større elektrisk utstyr for masseflytting og skal ha en kundeportal som gir kundene oversikt over alt utstyr på en praktisk måte og med full mulighet til å hente ut all data fra maskiner. De er også bestemte på å kunne levere utslippsfritt i tide til Statens vegvesens føringer trer i kraft.
  • Vidar Steen-Halvorsen viste hvordan man skal bygge om Volvomaskiner til hydrogendrevne.
  • Geir Ståle Kleppe og Kåre Romarheim presenterte hvordan de har automatisert Cat 772-dumpere i steinbruddet på Eikefet. Dette produktet, som leveres av Steer AS, er nå på markedet og kan implementeres i løpet av 6–12 måneder ifølge dem selv.
  • Kristen Petillon fra AF Gruppen hadde en presentasjon av prøveprosjektet deres med autonome valser på E39.
  • Til slutt presenterte flere «startups» produktene sine:

– Leasi: Forstå lønnsomheten knyttet til hver maskin i drift.

– Deton: Konkurrent til BlastManager. Open data.

– Infraspace: Genererer rutealternativer basert på algoritmer for å planlegge veitraseer.

– Zeitmaps: Fremdriftsplanlegging i et anleggsprosjekt basert på områder i kart.



Powered by Labrador CMS