En økonomisk ringvirkningsrapport utført av Deloitte på oppdrag fra Google anslår at Googles datasenterinvestering i Norge vil generere en verdiskapning på 6.7 milliarder kroner mellom 2024 og 2025, men det krever enorme mengder strøm.

Googles investering skal gi en verdiskapning på 6,7 milliarder - vil kreve 230 nye vindturbiner

KJEMPEDATASENTER: Google investerer drøye syv milliarder kroner i et nytt datasenter i Skien.

Publisert Sist oppdatert

Google kunngjorde nylig starten på byggingen av et nytt datasenter i Skien, på tomten i Gromstul. Dette innebærer en investering på 600 millioner euro som bidrar til å skape arbeidsplasser og økonomisk vekst både lokalt og nasjonalt.

Dette sier Google selv i sin pressemelding:

Når anlegget er operativt, etter planen i 2026, er det anslått at det vil driftes på over 99 prosent karbonfri energi som følge av energisammensetningen i det norske strømnettet. Det nye datasenteret vil være klargjort for fremtidig gjenbruk av overskuddsvarme til nytte for lokalsamfunnet. Googles investering i Norge vil gi en verdiskapning på 6,7 milliarder kroner.

Enorme mengder kraft

Men i følge Statnett har Google søkt om tilgang på 840 megawatt over strømnettet skriver NRK. Google har allerede investert i et vindkraftanlegg i Norge. Dette ligger i Tellenes i Rogaland, og sikrer google tilgang til 160MW. Da må de ha ytterligere 680MW for å være selvforsynte, slik de ønsker å være. Det tilsvarer over 230 vindturbiner, avhengig av hvor stor effekt turbinene har. Talene har NRK basert på utregninger og informasjon fra NVE.

Norgessjef i Google, Tine Austvoll Jensen og digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne O. Tung

Et skjær i sjøen for eventuelle lokale vindturbiner er at Høyre og INP har inngått en avtale om å ikke bygge ut vindkraft de neste fire årene.

Google om datasenteret i Skien:

  • Googles mål om å oppnå netto nullutslipp i all drift og i hele verdikjeden innen 2030, understøttes av et ambisiøst mål om å bruke ren energi for å drifte kontorene og datasentrene med karbonfri elektrisitet hele døgnet på alle strømnett de opererer.
  • Nåværende prognoser viser at når Googles datasenter i Skien blir operativt i 2026, vil det driftes med over 99 prosent karbonfri energi som følge av energisammensetningen i det norske strømnettet. Vi anslår at senteret vil ha en av de høyeste CFE-rangeringene blant alle datasenterregioner.
  • I tillegg inngikk Google i 2017 en kraftkjøpsavtale (PPA) i Tellenes med en produksjonskapasitet på 160 MW, noe som vil bidra til vår ambisjon om karbonfri energibruk hele døgnet i regionen.
  • Googles nye datasenter i Skien er svært energieffektivt. Et Google-eid og -drevet datasenter er i gjennomsnitt mer enn 1,5 ganger så energieffektivt som et typisk bedriftsdatasenter. For denne første fasen har Google fått tildelt 240 MW.
  • Å utnytte varmen fra datasenteret representerer en mulighet for energisparing og bidrar til energiomstilling. Googles nye anlegg i Skien vil være klart for gjenbruk av overskuddsvarme.
  • Digital infrastruktur og digitalisering er en sentral faktor for reduksjon av CO2-utslipp. En ny rapport fra Implement Consulting anslår at 20-25 prosent av klimagasskuttene som Norge må gjøre for å nå klimamålene i 2050, krever digitalisering i stor skala til en kostnad som er akseptabel for samfunnet.
Powered by Labrador CMS