ALLTID I VATER: Kim Aril Felle jobber mye i skogen og i ulendt terreng. Dette understellet gjør at han alltid kan stå i vater når han jobber.

Står alltid i vater!

JUSTERER ETTER TERRENGET: Nordmannen Kim Arild Felle savnet spesielle egenskaper på gravemaskinen sin i ulendt terreng, men løsningen er ikke kommersielt tilgjengelig. Da brettet han like gjerne opp ermene selv.

Publisert Sist oppdatert

Gjennom selskapet sitt Kim A.F. AS driver han mye med hogst i skog med gravemaskin, men har også andre typer gravearbeid i Telemark og Agder-områdene.

PENDLENDE BELTER: Beltene er uavhengig og kan stå i ulike høyder.

En utfordring i miljøene han selv jobber mye i, er at det ofte er ulendt terreng og bratte skråninger. Dette er ikke bare ubehagelig å sitte i, men også særdeles energikrevende når man for eksempel skal svinge overvognen oppover. Med dette som utgangspunkt, har han med støtte fra Innovasjon Norge,  Pågang Næringshage og Skogbrukets Verdiskapingsfond, startet utviklingen av en helt ny type understell for gravemaskiner som kan heves og tiltes i fire retninger. Han har fått med ingeniørfirmaet Inventas AS fra Kristiansand og Omek i Gjerstad som utfører stålarbeider, samt en del lokale mekanikere.

Patent-søknad inne

Felle har også søkt om patent på løsningen, og har sendt en såkalt PCT-søknad til det europeiske patentbyrået, hvilket er en internasjonal patentsøknad.

- Jeg venter svar på søknaden til våren, men har fått positive tilbakemeldinger, sier Felle til Anlegg&Transport.

KOMFORT: Arbeidsforholdene blir helt andre når overvognen står stabilt og rett. Det reduserer energiforbruket også.

- Betyr dette at du vil prøve å eksportere løsningen?

- Akkurat hvordan dette vil skje og hvilke land jeg eventuelt vil satse i, får vi komme tilbake til. Det beste er kanskje å få en avtale med en av de store maskinprodusentene, men det er altfor tidlig å si noe om. Jeg hører mer enn gjerne fra potensielle samarbeidspartnere og investorer som er interessert i å ta dette videre.

Dette er løsningen

Så hva er egentlig dette snakk om? Jo, det er et oppbygget understell med fire kraftige sylindere i hver sin retning slik at maskinen kan stå i vater selv om bakken er kupert. I tillegg er det pendling på beltene slik at de kan stå i ulike høyder.

Grunntanken er at understellet er utviklet for bruk i skogen, men Felle ser helt klart flere aktuelle bruksområder. For eksempel for gravemaskiner med boretårn som står på skrått på fjell og borer.

FREM: Her ser man hvor langt maskinen kan tippe fremover.
BAKOVER: Her ser man hvor langt maskinen kan bikke bakover.
HEIST OPP: Slik blir maskinen når den er heist opp på alle fire sylindrene.
SENKET NED: Dette blir standard høyde for maskinen med dette understellet.

- Det finnes skogsmaskiner som har tilt på overvogn og kran, og flere borerigger som har pendling på beltene, men jeg har ikke sett noen løsninger som har begge deler. Problemet er at man fort kan trenge å bygge så høyt at det blir problemer med transport av maskinen. Men vi har klart å holde høyden nede med å kombinere tilt og beltependling, slik at man kan heve og senke maskinen. Det er like mye nivellering bakover som fremover på maskinen. Dette er spesielt bra i småkupert terreng, slik at man slipper å snu undervogna når man er på toppen, sier Felle.

Han påpeker at løsningen like gjerne også kan være aktuell på både førerløse og radiostyrte maskiner, og selvfølgelig også elektriske maskiner.

Grove komponenter

For å tåle kreftene som oppstår, er det montert «voldsomt store» sylindere på de som brukes for å tilte overvognen. I tillegg er det montert beltevanger fra en Volvo 240, hvilket er større og kraftigere enn maskinen som er brukt i ombyggingen, en Volvo FC2121C. Denne modellen er for øvrig en sjeldenhet i seg selv, og er en skogsrigget maskin fra Volvo CE-fabrikken. Felles maskin er faktisk serienummer 1 av denne produksjonen. Han kjøpte den brukt av noen svensker for en tid tilbake, men nok om det.

Maskinen til Felle med det høyreiste understellet er en halv meter høyere enn standard maskin, når den er på laveste nivå. Fra grunnposisjonen kan maskinen heves 60 cm opp ved å kjøre ut alle fire sylindrene samtidig, rett opp og rett ned. På spørsmål om stødigheten på maskinen med denne oppbyggingen, er Felle ikke spesielt stresset.

- Ettersom dette understellet er hentet fra en større maskin med 320 cm bredde, så står dette fjellstøtt, sier han.

Giga hogstaggregat

Som om ikke dette i seg selv er nok av spesielle ting, så har han i tillegg montert et hogstaggregat som man heller ikke finner maken til her til lands. Kanskje ikke i Norden heller.

Aggregatet er Logmax 7000 Xtreme, utviklet for og sitter normalt på, store skogsmaskiner i USA. Med åpning på 72 cm mellom matevalsene, og fellediameter på nærmere 80 cm med det lengste sverdet, skal man lete lenge etter å finne trær i Norge som dette aggregatet ikke klarer å felle.

SIDEVEIS: Maskinen når den bikker til siden.
Powered by Labrador CMS