KLÆRNE ER PÅ NETT: NCC har sammen med samarbeidspartnere gjennomført tester av «tenkende arbeidstøy» Synlighetsklærne benytter blant annet AI-teknologi og klærne kan kommunisere med omverdenen. Og skjer det en ulykke, varsler løsningen om at noe har skjedd.

Synlighetsvester med kunstig intelligens

Vester med innbygget datamaskin som lærer de arbeidsoperasjonene som utføres og kan tolke om situasjonen er farlig.

Et asfaltlag fra NCC Industry testet AI-synlighetsvester i juni 2023. I arbeidstøyet asfaltarbeiderne i Trøndelag testet ut er det en innebygget datamaskin som varsler og identifiserer om farlige situasjoner. 

Med en kunstig intelligens, Edge AI, trenes datamaskinen opp på forskjellige bevegelsesmønstre og lærer de arbeidsoperasjonene som utføres og kan tolke om situasjonen er farlig. Klærne kan kommunisere med omverdenen. Og skulle den skje en ulykke, varsler løsningen om at noe har skjedd.

Etter et par dager med testing av AI-vestene er tilbakemeldingene fra asfaltlaget i Trøndelag positive. 

– Våre asfaltarbeidere opplever at synlighetstøy med denne typen teknologi kan bidra til økt sikkerhet. Jeg tror at innspillene fra våre folk kan bidra til forbedringer i løsningen og kanskje også noen nye funksjoner, sier områdesjef Thor Kvam i NCC Industry. 

Han har ansvaret for sikkerheten for over 50 asfaltarbeidere og kjenner daglig på behovet for å ha de beste sikkerhetsløsningene for å gi nødvendig sikkerhet for ansatte og trafikanter. 

– Skal vi finne de gode sikkerhetsløsningene, må vi løfte blikket og se på hva som er mulig. AI-teknologi er én av de tingene vi ser på. Det er viktig å teste det sammen med våre dyktige asfaltarbeidere, som kan bidra med kvalifiserte tilbakemeldinger på hva som er viktig for å få løsninger som fungerer i det daglige arbeidet, sier Kvam. 



Powered by Labrador CMS