Blastmanager AS har levert programvaren AS Build til Bertelsen & Garpestad p et Nye Veier prosjekt ved Langangen i Vestfold.
Blastmanager AS har levert programvaren AS Build til Bertelsen & Garpestad p et Nye Veier prosjekt ved Langangen i Vestfold.

Varsler 40% prisøkning på sprengstoff

Flere leverandører varsler prisøkning på rundt 40% på sprengstoff i april.

Publisert

Den smått utrolige prisøkningen kommer som resultat av krigen i Ukraina og sanksjonene mot Russland. Så langt AT.no kjenner til, har de skandinaviske sprengstoffleverandørene fått leveranser av ammoniakk fra Yara som har kjøpt fra fabrikker i Russland. På grunn av de internasjonale sanksjonene mot Russland etter invasjonen av Ukraina, stopper leveransene av ammoniakk opp. Yara må dermed finne andre kilder for å levere ammoniakk, hvilket betyr betydelig økte priser.

Tilgang på råvarer

Ammoniakk er den viktigste råvaren til produksjon av ulike ammoniumnitratkvaliteter som benyttes til produksjon av produkter som gjødsel for landbruket og altså sprengstoff. Også redusert leveranse av naturgass til Europa fra Russland, har betydelig konsekvens for prisøkningen. Ammoniakk produseres av naturgass.

Med virkning fra mandag 21. mars, melder Forcit at selskapet har fått justert sine innkjøpspriser. Selskapet skriver i et brev til sine kunder at dette medfører umiddelbare og kraftige kostnadsøkninger for sprengstoffleverandørene i Norden og Europa.

- Vi varsler derfor prisøkninger på sprengstoff i størrelsesorden 40% tidlig i april, skriver Forcit.

Bekymret

Prisøkningen kommer på toppen av tidligere prisøkninger på et sted mellom 25-30%. Daglig leder i Forcit, Petter Jensen, er fortvilet over situasjonen.

- Kundene er bekymret og det er vanskelig for mange å møte forståelse for dette, sier Jensen.

Flere ammoniakkfabrikker i Europa har allerede kjørt på redusert produksjon, eller stengt ned, i påvente av lavere gasspriser. Energikrisen i Europa som vi har opplevd i høst og vinter, i kombinasjon med krigen i Ukraina og påfølgende sanksjoner mot Russland, har gjort at utviklingen har gått feil vei.

Samme for Orica

Orica tegner et likt bilde som Forcit, og sendte ut et brev til sine kunder sist fredag. Orica skriver at det er en forventet prisøkning på ca. 40% for bulkproduktene. Sprengstoffleverandøren skriver videre i sitt brev til kundene at prisendringene kan bli gjeldende allerede fra 28. mars.

- Vi jobber akkurat nå med hvordan vi skal løse dette. Kundene er selvsagt frustrerte, sier Oricas area business manager Nordic, Nick Harrison.

AT.no har ikke kommet i kontakt med Austin som er den tredje store leverandøren av sprengstoff i Norge. Heller ikke Yara har så langt besvart våre spørsmål om situasjonen.

Powered by Labrador CMS