LEDER: Heidi Finstad er administrerende direktør i Treindustrien.

Svikt i nyboligsalget gir fortsatt fall i salg av trelast

Treindustrien opplyser at det så langt i 2023 har vært en nedgang på trebaserte byggevarer. 

Publisert

Akkumulert salg totalt av trebaserte byggevarer som konstruksjonsvirke og hvit trelast faller nasjonalt med 2,67 % pr. september målt i volum sammenlignet med 2022, viser statistikk fra Treindustrien. Sammenlignet med 2019 som et normalår før pandemien, faller akkumulert salg totalt med hele 13,23 %.

Treindustrien

  • Treindustrien er en bransjeorganisasjon for produsenter av trelast og andre trebaserte byggematerialer.
  • Organisasjonen har litt over 100 medlemsbedrifter innen trelastindustri, limtrefabrikker, elementprodusenter, impregneringsverk og produsenter av andre trebaserte bygge- og emballasjeartikler.

For impregnert trelast øker det akkumulerte salget pr. september med 8,08 % målt i volum sammenlignet med samme periode i fjor.

Eksporten av trelast økte pr. september med 14,1 % sammenlignet med samme periode i fjor. Eksport av sagtømmer som råvare faller med 5,4 % sammenlignet med september i fjor, ifølge SSB.

Ifølge SSB faller igangsettingstillatelser for boliger med 26,1 % pr. september.

– Stopp i salget av nye boliger og stor usikkerhet preger industrielt trebyggeri og elementprodusentene i Treindustrien, ordrebøkene nå er i ferd med å gå tomme, sier adm. direktør Heidi Finstad.

– For trelastprodusentene øker eksporten, mens etterspørselen innenlands faller. Samtidig går produksjonen av trelast og impregnert ned både i Norge og resten av Norden. Fall i etterspørsel og kraftig oppbremsing i produksjonen gir en situasjon med langt lavere lagerbeholdning enn normalt, sier Finstad.

Powered by Labrador CMS