I Sverige ble det i 2006 ulovlig å frakte personer på lasteplan. Et unntaksregelverk gir tillatelse for «Studentflak» i forbindelse avgangsseremonien for videregående skole-elever, under mange forutsetninger. Bilde fra Stockholm i 2010.
I Sverige ble det i 2006 ulovlig å frakte personer på lasteplan. Et unntaksregelverk gir tillatelse for «Studentflak» i forbindelse avgangsseremonien for videregående skole-elever, under mange forutsetninger. Bilde fra Stockholm i 2010.

Dette ble ulovlig i 2006

Men tradisjoner står sterkt også hos «Söta bror», så det kjøres fortsatt «Studentflak» i forbindelse med uteksaminering av videregående i Sverige, med unntaksregler.

Publisert Sist oppdatert

På avslutningsdagen på svenske gymnasieskoler (videregående skoler) for avgangselever, forlater elevene skolen en siste gang samlet i et såkalt «utspring». Under jubel, rop og sang geleides studentene ut av skolen og opp på lastebiler og traktorhengere.

Når lasteplanene er stuet fulle, foretas såkalt «Studentflak»-kjøring. Det vil si at studentene kjøres sakte gjennom tettstedet på lastebilene og traktorhengerne under jubel, rop, spilling av musikk og tuting.

Dette er gode grunner for at ikke personer skal fraktes på lasteplan, og dette ble forbudt ved lov i 2006.

Det har også skjedd mange ulykker i Sverige i forbindelse med studentflak-kjøring (Aftonbladet), også med det mest tragiske utfallet (Aftonbladet). Men akkurat som med den norske russefeiringen, lar det svenske fenomenet seg vanskelig avskaffe. Derfor har den svenske Transportstyrelsen bestemt at det skal gis unntak fra forbudet om å frakte personer på lasteplan i forbindelse med studentflak.

På grunn av ulykkene som har skjedd, har Transportstyrelsen nå gått gjennom unntaksreglene og blant annet tydeliggjort at studentflak kun er tillatt i direkte forbindelse med arrangementet.

- Vi er tydelige på at dette er unntak fra de vanlige reglene, og at de vanlige reglene finnes for en grunn. Visse forutsetninger må være oppfylt for at unntaket skal gjelde. Det har vært et problem at man har kjørt studentflak langt før og etter arrangementer på en måte som ikke gjelder unntaket, sier Nicklas Nilsson i Trafikverket i en nyhetsmelding.

Hvis noen av AT.nos lesere skulle være spesielt interessert i å sette seg inn i svenskenes oppgraderte unntaks-regelverk, kan det beskues her: Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om undantag från bestämmelser om passagerare i bil, släpvagn och efterfordon TSFS 2022:99

Powered by Labrador CMS