Berggren & Bergman flyttar kulturbyggnader i Kiruna
Berggren & Bergman flyttar kulturbyggnader i Kiruna

Flytter fem bygninger - kontrakt på 120 millioner kroner

Veidekke har signert ny avtale om flytting av historiske bygninger.

Publisert Sist oppdatert

Veidekke har signert avtale med LKAB om å flytte ytterligere fem historiske bygg i Kiruna i Nord-Sverige. Prosjektet inngår i Kirunas store samfunnsomstilling, der bykjernen flyttes til en ny beliggenhet. Prosjektet er en totalentreprise i samspill med en ordresum på ca. 120 millioner svenske kroner og skal utføres av Veidekke-virksomheten Berggren & Bergman.

- Vi ser frem til å utvikle det gode samarbeidet vi har hatt gjennom den pågående flyttingen av såkalte «Gula raden» og 16-roms arbeiderboliger samt første fase av dette prosjektet. Med stort engasjement har vi lyktes med å oppnå gode resultater sammen ved å involvere alle kompetanser. Det gir trygghet å jobbe med et team som har god kunnskap og forståelse for hva LKAB ønsker å få til med denne samfunnsendringen, sier Mari Kuokkanen, prosjektleder for LKABs samfunnsomstilling i Kiruna.

Husene som nå forberedes for flytting, er noen av Kirunas mest karakteristiske trehus: SJ-husene på Rälsgatan 11–15 og Baningenjörsvägen 5 og 7 med tilhørende bygg.

Prosjektet blir gjennomført i samspill mellom LKAB, Berggren og Bergman, LTH Traktor og ER Bygg. Samspill innebærer at byggherre og entreprenør i nært samarbeid prosjekterer, produserer prosjektdokumenter og utfører flyttingen.

Selve flyttingen er planlagt gjennomført høsten 2022. Arbeid med rehabilitering, oppussing, tilbygg og andre konstruksjoner fortsetter deretter og skal stå ferdig i løpet av høsten 2024.

- Vi takker for fortsatt tillit og for muligheten til å fortsette samarbeidet gjennom involverende samspill. Dette er et spennende oppdrag med en sentral rolle i det nye Kiruna som er under bygging, sier Peter Johansson, prosjektleder, Berggren & Bergman.

SJ-husene er blant Kirunas mange arkitektonisk særpregede trehus som får ny adresse i årene som kommer. De inngår i tredje etappe av prosessen med å flytte 39 bygg av kulturhistorisk verdi innen 2035.

Powered by Labrador CMS