Det vekker oppsikt når store hus er på flyttefot. For Bergheim Transport er det nærest et rutineoppdrag.

Flyttet huset til en annen dal

GOL (AT.no): Har du lyst til å flytte huset fra Hallingdal til Valdres? Ikke noe problem - med litt planlegging.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Natt til fredag, var et gammelt tømmerhus på flyttefot på fylkesvei 51, fra området ved jernbanestasjonen på Gol til Vaset i Valdres. I august skal stabburet flyttes etter.

Turen som det 60 kvadratmeter store tømmerhuset skal tilbakelegge, er rundt 50 kilometer. Ni kilometer opp fra Gol, har seks prosent stigning. I tillegg til bredden på seks meter er det transporthøyden på drøyt seks meter som er den største utfordringen.

For Kjell Ivar Bergheim fra Valdres og hans ansatte, er flytting av hus nærmest en rutinejobb. I tillegg til lastebiler i forskjellige utførelser har de også mobilkraner. I mange år har de flyttet to-tre hus i året.

Kabler til besvær

I Gol sentrum måtte det rygges noen hundre meter for å klare svingen hvor fylkesveien mot Golsfjellet starter.

Det er mye planlegging som må gjøres i forkant av en slik transport. Hele ruta må kjøres igjennom og høyden på alle kraftspenn må kontrolleres. På denne turen var det heldigvis «bare» lavspentkabler som skapte utfordringer. Disse løftet kraftlaget slik at huset kunne gli forbi. Strømmen ble koblet fra ledningene ved løft og passering.

For å kunne passere uten å ødelegge huset, var det montert et rør langs hele mønet som var spent ned i forkant. Dermed var sjansen for at kabelen hektet seg opp betydelig redusert.

Kjell Ivar Bergheim strammer en av de mange stroppene og kjettingene som trengs for å sikre huset.

En annen utfordring var selvfølgelig autovern og skilt. Stort sett gikk huset over autovern der det var flatt terreng, men man skal tenke seg om grundig og ta ting i sakte fart. Noen trafikkskilt måtte tas ned, mens andre holdt det å løsne på fundamentene og dra til siden.

Mannskaper

Hele familien Bergheim var engasjert i denne transporten. Det var eldstesønnen Knut Olav Bergheim som kjørte selve lastebilen med lillebror Iver (12) som co-pilot. Rett foran satt pappa Kjell Ivar i en åpen bakdør på en Toyota Land Cruiser og fulgte med at det hele tiden var nok klaring.

Fordi transporten var så bred at veien mellom Hallingdal og Valdres måtte sperres på korte strekninger, var politiet med sammen med de fem følgebilene.

Bredden gjorde også at Bergheim Transport ikke fikk sette i gang med kjøringen før etter klokka 23 på kvelden.

Ca. klokka 3.30 var transporten framme ved Tisleidalen som er ca. halvveis. Der ble huset parkert, helt etter planen, og arbeiderne kunne reise hjem og ta seg en vel fortjent hvil for så å fortsette jobben en annen natt.

Knut Olav Bergheim skal holde hodet kaldt når lasset er seks meter bredt og like høyt.
Noen skilt måtte løsnes for at huset skulle komme frem.
Politi og mange andre krevdes for at flyttingen skulle kunne gjennomføres. Legg merke til plastrøret som er montert på mønet på huset. Det gjør at ledninger skal gli lettere over taket ved passering.
Powered by Labrador CMS