En Bergen-motor klar for leveranse.

Norsk motorkonsern har fått ny eier

Bergen Engines, med rundt 950 ansatte, er solgt for en sum som i praksis kan sies å være over en milliard kroner.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Langley Holdings har ferdigstilt oppkjøpet av Bergen Engines-konsernet fra Rolls-Royce mot et vederlag på 91 millioner euro. I tillegg har 16 millioner euro i kontanter fra Bergen Engines, blitt beholdt av Rolls-Royce.

Ferdigstillingen av transaksjonen, som ble annonsert 3. august 2021, følger ferdigstillingen av arbeidet med å separere virksomheten fra Rolls-Royce konsernet.

Fra og med 31. desember 2021, overtok Langley formelt Bergen Engines AS som et frittstående konsern, inkludert deres motorfabrikk, serviceverksted og støperi i Norge; motor- og kraftverkdesign; og deres globale servicenettverk og datterselskaper i ni land.

I 2021 omsatte Bergen Engines for rundt 250 millioner euro, med aktiva og passiva fra virksomheten som er presentert som eiendeler holdt for salg i Rolls-Royce Holdings plc sitt konsoliderte balanseregnskap.

  • Bergen Engines produserer «medium-speed» gass- og dieselmotorer og generatorsett til en rekke applikasjoner både på land og til sjøs for kunder over hele verden. Bergen-navnet forbindes med kvalitet og pålitelighet.
  • Tradisjonen med motorproduksjon i Bergen kan dateres tilbake til 1855, da Bergen Mekaniske Verksted (BMV) ble grunnlagt.
  • I 1946 begynte bedriften å bygge dieselmotorer og har siden bygget over 7000 av sine gass- og dieselmotorer. Over halvparten av disse er fortsatt i drift i dag.
  • Fra 1999 var Bergen Engines AS eid av Rolls-Royce plc.
  • 31. desember 2021, ble selskapet solgt til det privateide industrikonsernet Langley Holdings plc.

Bergen Engines konsernet sysselsetter nærmere 950 ansatte over hele verden, hvorav over 600 er basert ved hovedkontoret og motorfabrikken på Hordvikneset i Bergen.

Norsk-italiensk-tysk motorsamarbeid

Bergen Engines vil fremover bli drevet som et frittstående selskap, og vil i tillegg til sine tradisjonelle markeder, fokusere på den raskt voksende sektoren for mikronettverk – et område som står sentralt for Langleys strategi for nullutslipp.

Bergen Engines blir kjernen i den nyetablerte Power Solutions divisjonen, og vil jobbe tett sammen med konsernets Italienske Marelli Motori og tyske Piller Power Systems datterselskaper.

Skal forske på ammoniakk som drivstoff

- Oppkjøpet av Bergen Engines er et stort steg mot våre mål for nullutslipp. Selskapet har et fantastisk renommé og er svært innovativ i arbeidet med å tilpasse motorene sine til lavutslipps- og utslippsfrie drivstoff. Kombinert med det, passer den raskt voksende sektoren for mikronettverk perfekt med våre langsiktige bærekraftsmål, sier styreleder og CEO av Langley Holdings, Tony Langley.

Da han besøkte Bergen Engines i 2021, ga Langley sin godkjenning for et forskningsprosjekt på 4 millioner euro, som skal finansieres sammen med Norske myndigheter. AMAZE (Ammonia Zero Emissions)-prosjektet vil utvikle bruken av ammoniakk som et alternativt drivstoff for skipsmotorer.

Power Solutions divisjonen er forventet å generere rundt 600 millioner euro av Langley sitt forventede omsetning på 1,3 milliarder euro i 2022. Divisjonen sysselsetter rundt 2400 av konsernets totalt 5600 ansatte globalt.

Mange motorer blir lastet fra Bergen Engines dypvannskai ved hovedkontoret og motorfabrikken på Hordvikneset i Bergen.
Powered by Labrador CMS