BRUKT: Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård vil innføre bruktbilkjøp i offentlige anskaffelser.

Regjeringen ønsker å innføre krav om bruktbilkjøp i offentlige anskaffelser

– Dersom disse bilene kan hentes ut fra bruktmarkedet vil dette bidra til at det ikke tilføres nye fossile kjøretøy på veiene, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har som mål at alle nye personbiler og varebiler skal være nullutslippsbiler fra 2025. For å nå det målet, må det offentlige gå foran. Det betyr at alle nye biler som kjøpes skal være nullutslipp, men det er også viktig å gjenbruke de bilene som allerede finnes på veien, og fortsatt er i god stand. Derfor ønsker vi å innføre et krav om bruktbilkjøp av personbil og varebil i offentlige anskaffelser, der nullutslippsbiler ikke dekker behovet, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Samferdselsdepartementet ber i dag Statens vegvesen sende forslag på høring om innføring av krav om bruktbilkjøp i tilfeller der anskaffelse av personbil og varebil med nullutslipp ikke dekker behovet.

– Dersom disse bilene kan hentes ut fra bruktmarkedet vil dette bidra til at det ikke tilføres nye fossile kjøretøy på veiene. Dette vil være i tråd med målet i Nasjonal transportplan om at alle nye personbiler og varebiler skal være nullutslipp fra 2025, sier Nygård.

Flere krav om nullutslippskjøretøy

Regjeringen har allerede innført flere krav til nullutslipp i offentlige anskaffelser av kjøretøy. Fra 1. januar 2022 ble det krav om nullutslipp for offentlig anskaffelse av personbiler og lette varebiler. Fra 1. januar 2023 ble det krav om nullutslipp i offentlige anskaffelser for tunge varebiler, altså varebiler på mellom 1785 kg og 3,5 tonn.

Krav om bruktbilkjøp er et av forslagene som blir fremmet i høringen om å fremskynde kravet til nullutslipp eller biogass for bybuss fra 2025 til 2024.

Powered by Labrador CMS