NY STRATEGI: Veilysene i Fitjar kan bli slukket om natta fremover for å spare strøm, som del av Vestland fylkeskommunes nye strategi for veilys langs fylkesvei.

Skal slukke veilysene om natta!

Skal spare penger og kutte ned på «lysforurensingen» så dyr og insekter får det bedre.

Publisert Sist oppdatert

Vestland fylkeskommune vil slukke veilys om natta for «å spare strøm og ta hensyn til miljø og dyreliv». Først ut blir fylkesveier i Sunnhordland i et prøveprosjekt.

- Dette er et fornuftig tiltak for å få ned energibruken, sier Jannicke Bergesen Clarke, leder i hovedutvalg for samferdsel i Vestland. - Vi må også møte de økte strømprisene, uten at det går ut over trafikksikkerheten i stor grad.

Stort innsparingspotensial

Veilys står for størsteparten av strømforbruket i elektriske installasjoner langs fylkesvei. Nattslukking skal gi en betydelig reduksjon i energibruken, og fylkeskommunen melder at dette er vanlig flere steder i Europa.

I Bømlo, Fitjar, Stord og Sveio kan veilysanleggene styres eksternt fra PC eller mobil, og blir først ut i fylkeskommunens pilotprosjekt. For veilysanleggene på Bømlo er effektforbruket totalt 150 kW. Nattslukking i 5 timer fører her til et daglig spart strømforbruk på 750 kWh.

- Det er veldig kjekt å komme i gang og teste effekten av dette. Og vi sparer ikke bare strøm, her blir også lysforurensingen mindre og vi tar hensyn til dyre- og insektliv i tråd med fylkeskommunens nye strategi for veilys, sier Bergesen Clarke.

Trafikksikkerhet først

En forutsetning for tiltaket, er at det ikke har en stor påvirkning på trafikksikkerheten. Ulykkesrisikoen i mørket er opp til to ganger høyere enn i dagslys og veibelysning har dokumentert effekt på å redusere denne. Derfor er lysslukkingen et prøveprosjekt.

- Vi skal vurdere alle konsekvensene grundig. Trafikktellepunkt i Sunnhordland viser at det er lav trafikkmengde og svært få myke trafikanter om natta, så vi håper dette vil være et godt tiltak totalt sett, sier Bergesen Clarke.

Prøveprosjektet startes i november 2022 med å skru av veilys på Bømlo i fem timer på natten, fra kl. 23.20 til 04.30 på hverdager og kl. 00.00 til 05.00 i helgene.

- Dersom dette etter en måned viser seg å være et fornuftig tiltak, vil fylkeskommunen gå videre med testing av nattslukking på Fitjar, Stord og Sveio i ulike soner, også veilysanleggene over Bømlabrua og Spissøybrua, skriver fylkeskommunen i en nyhetsmelding.

«Strategi for veilys langs fylkesvei i Vestland» ble vedtatt i fylkestinget i september 2022.

Powered by Labrador CMS