Frode M. Nilsen har mye positivt å melde i andre utgave av publikasjonen LNS-Nytt 2017. Bildet er fra Fjellsprengningsdagen 2016 i Oslo.
Frode M. Nilsen har mye positivt å melde i andre utgave av publikasjonen LNS-Nytt 2017. Bildet er fra Fjellsprengningsdagen 2016 i Oslo.

- Vi kommer ikke til å dumpe prisene

Det går bedre for LNS-konsernet nå, skriver styreleder Frode M. Nilsen i LNS-Nytt april 2017. Jernmalm-prisene har økt og produksjonen i rubingruva er startet. Den største utfordringer, er å signere nye prosjekter. Men «tilbudsprisene skal ikke dumpes»

Publisert Sist oppdatert

Det er en kjent sak at LNS-konsernet har slitt i motbakke de to siste årene. Vi har tidligere omtalt årsakene til dette på AT.no.

«Dette skyldes i all hovedsak at vi gjorde en særdeles ugunstig sikring av norske kroner mot amerikanske dollar samt en markant nedgang i jernmalmprisene (fra 185 USD/tonn i 2013 til 37 USD/tonn til 2016). I tillegg har vi hatt et betydelig tap i TBM-prosjektet på Nedre Røssåga. Vi er nå ferdig med å betale for den fatale valutasikringen. I tillegg er prisene på jernmalm økt betydelig siden i sommer og ligger i skrivende stund på rundt 80 USD/tonn.» skriver styreleder Frode M. Nilsen i LNS-Nytt april 2017.

Han opplyser at for hver dollar jernmalmprisen går opp eller ned, slår det ut med 12 mill. kroner på bunnlinjen. Dette gir et bilde på hvor viktig jernmalmprisen er for hele konsernet.

Rana Gruber har, ifølge Nilsen, nå sikret jernmalmprisene på et relativt høyt nivå, og med mindre det skulle bli en lengre driftsstans, vil selskapet generere et «betydelig resultat» i 2017.

Lederen skriver at det er gjort betydelige kostnadseffektiviseringer som skal gjøre konsernet godt rigget for fremtiden.

Statkraft og LNS i Voldgiftsretten

I mai starter Voldgiftssaken mellom Statkraft og LNS. Hovedspørsmålet som Voldgiftsretten skal ta stilling til, er hvem som bærer den geologiske risikoen i TBM-prosjektet på Røssåga.

«I sommer fikk vi en såkalt Oppmannsavgjørelse om dette og vi fikk langt på vei rett i våre påstander. Dette ble ikke akseptert og saken ender derfor nå i Voldgiftsretten.» skriver Nilsen. Utfall av saken ventes i løpet av sommeren/ tidlig høst 2017.

Trenger nye oppdrag

Den største utfordringen LNS har nå, er å få nye prosjekter. Det pågår sonderinger for om LNS og aktuelle samarbeidspartnere for å kunne delta på de store prosjektene som kommer.

«Det er flere prosjekter nå som er under oppseiling og vi kommer til å gjøre det som står i vår makt for å sikre oss nye oppdrag. Men vi kommer ikke til å dumpe prisene.» lover Nilsen.

Produksjonen i rubingruva på Grønland er nå kommet gang, og resultatene så langt betegnes som lovende. Det skal bli offisiell åpning av gruva i begynnelsen av mai.