Utestående beløp fra Røssåga-prosjektet er ett av de økonomiske problemene i 2015 for styreleder Frode M. Nilsen i LNS-konsernet.

LNS tapte 474,5 mill. kroner

LNS-konsernet hadde et resultat før skatt på minus 474,5 millioner kroner i 2015.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) hadde et tungt år i 2015. 19. november 2016 ble regnskapet offentliggjort. Dette viser massive tap.

- Vi så at malmprisene falt, samtidig som oljeprisen datt nedover, og at dollaren styrket seg såpass som den gjorde. Da skjønte vi at dette kunne bli dårlig, sier styreleder Frode M. Nilsen til DN.no.

Nilsen utdyper til AT.no:

- Dette til tross, er vi på rett vei. Vi har tatt alle tapene, og i 2016 har vi forbedret resultatet kraftig samtidig som egenkapitalen er forsterket, sier han.

Dette gikk galt

Det er flere faktorer som bidrar til å gjøre resultatunderskuddet ekstra stort for 2015:

For det første gikk selskapet 271 mill. kroner i underskudd på driften. For det andre sliter styret med å få betalt for utført Røssåga-oppdrag.

- Det er foretatt en oppmannskjennelse på Røssåga-prosjektet, men Statkraft har ikke akseptert dommen. Det vil nok bli en voldgiftsavgjørelse, sier Nilsen.

En tredje faktor til underskuddet, er konkursen i rubingruveselskapet på Grønland. LNS måtte nedskrive 51 mill. kroner etter denne.

I tillegg tapte LNS store summer på forandringer i valutakurser:

- Vi hadde et meget betydelig valutatap i 2015 på grunn av dollarkursen mot krona, sier Nilsen.

Ser lyst på fremtiden

Til tross for at LNS har økonomiske utfordringer, har nedbemannet med ca. 100 personer og er i refinansieringsforhandlinger med sin bank, ser Frode M. Nilsen lyst på fremtiden.

Det går nemlig godt på Island og lederen opplyser at han ser for seg bedre tider også for LNS i Norge, med 2016 som et vendepunkt til det positive.

Powered by Labrador CMS