Vil stoppe sprengning på grunn av reinsdyr

På E6-prosjekt i Troms og Finnmark vil Statens vegvesen stanse sprengninger på grunn av reinsdyr.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

I løpet av høsten starter Statens vegvesen utbedring av E6 over Kvænangsfjellet på grensen mellom Troms og Finnmark.

I området er det mye reinsdyr som beiter, og de trives dårlig når det bråker og smeller i nærheten.

Merkes med GPS

Derfor vil Statens vegvesen nå GPS-merke reinsdyrene, slik at sprengninger ikke foretas når de er i nærheten. Sporingssystemet er nyutviklet.

- Vi har kjøpt inn såkalte e-bjeller, som reineierne henger på dyrene sine. Dette er i realiteten GPS-enheter, som vi kan spore. Dermed kan vi se hvor reinsdyra befinner seg, og kan tilpasse aktiviteten på anlegget deretter, sier prosjektleder Eirin-Anne Blix i Staten vegvesen.

Systemet er utviklet av sauebønder på Østlandet. GPS-enhetene er ikke avhengige av mobildekning, og man kan følge dyrene fra både PC og smarttelefon.

- Vi har kjøpt inn enhetene, og leier dem ut til reinbeitedistriktet. Både vi og reineierne har tilgang på dataene fra senderne, forteller Blix.

Alternativ løsning

Det aktuelle reinbeitedistriktet er grunneier i området hvor Vegvesenet skal utbedre vegen. Kravet derfra var i utgangspunktet at Statens vegvesen kun fikk jobbe på bestemte tider av året. E-bjellene ble av reineierne imidlertid presentert som en alternativ løsning.

- Nå kan vi jobbe når som helst, men vi tilpasser oss vandringsmønstrene til reinsdyra, sier prosjektlederen.

- I tillegg kan vi nå også avdekke hvordan reinen faktisk reagerer på anleggsaktivitet og støy fra graving, boring og sprenging, sier Blix.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS