Tøff kamp i Rana Gruber

Produksjonen i Rana Gruber skal økes med 25%, samtidig som kostnadene skal reduseres kraftig.

Publisert Sist oppdatert

Den tradisjonsrike gruva har lidd kraftig av prisfallet på jernmalm (prisen er ca. 30% av prisen for ett år siden). Rana Gruber eies av Leonhard Nilsen & Sønner AS og drives av gründer Malvin Nilsen (72) som denne uken ble utnevnt til Æresrallar 2015 på Vinterfestuka i Narvik.

Les mer her: Rallar-Malvin (72): - En stor ære

- Vi har gjort flere nødvendige grep i gruva. Vi hadde underskudd ifjor, og det må vi rette opp, sier Malvin Nilsen til AT.no.

- Hvilke grep har dere gjort?

- For det første vil det iløpet av året bli omplassert og sagt opp 100 personer. Dette er en prosess som tar tid, og vil skje gradvis utover året. I tillegg øker vi produksjonen 25%, sier Nilsen.

- Hvordan gjør dere dette?

- Vi blir mer effektive. Blant annet ved ikke å flytte mer gråberg enn nødvendig, og i stedet gå rett på malmbiten. Det sparer vi mye arbeid på. I tillegg har vi fått nye tog, og venter enda flere inn. Transporten har vært endel av flaskehalsen her.

Nilsen sier det er 400 mennesker som jobber i gruva nå, og forventet uttak i år er mellom fem og seks millioner tonn malm. Litt over 50% skal tas ut under jord, og resten i dagbrudd.

- Vi har fremdeles veldig stor tro på Rana Gruber. Alt vi gjør, er langsiktig, sier Nilsen.

STILLING LEDIG: