Denne forsageren dukket opp rett ved E6 på Taraldrud under grunnarbeider i forbindelse med bygging av nytt beredskapssenter for politiet.
Denne forsageren dukket opp rett ved E6 på Taraldrud under grunnarbeider i forbindelse med bygging av nytt beredskapssenter for politiet.

Gravde dynamitt - tilkalte firbeinte eksperter

Alarmen gikk på Skanskas anleggsplass på Taraldrud i Ski kommune (Akershus) mandag 8. oktober.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Jon Arne Henriksen er anleggsarbeider på det som skal bli politiets nye beredskapssenter ved Taraldrud i Ski.

Les også: Fant sprengstoff i tunnel
Les også: Hunder gir tryggere veiarbeid

Mandag 8. oktober var han i ferd med å grave bort løsmasser etter en sprengning, da han oppdaget en dynamittpølse i skuffa. Tenneren satt fortsatt i.

Henriksen stoppet gravemaskinen og ropte på skytebasen.

- Du begynner jo å tenke på om det ligger mer sprengstoff der nede. Her går jo E6 like ved, så det er ikke bare meg det går ut over hvis det smeller, sier han til FFI.no.

Sprengstoffet viste seg å stamme fra da E6 ble utvidet for 15 år siden.

Når det sprenges, blir det noen ganger liggende igjen udetonert sprengstoff. Det er sprengstoff som ligger igjen i gamle borehull som er årsaken til flest ulykker.

Har snust frem ca. 500 kg sprengstoff

Hundefører Vegar Falsten og hans firbeinte kolleger ble raskt tilkalt for å sjekke ut om det var mer sprengstoff i grunnen før byggeprosjektet kunne fortsette.

Falsten jobber på et prosjekt der Statens vegvesen, Forsvarets hundeskole og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) trener opp hunder til å finne gammelt sprengstoff som ligger begravd under jorden. Fra prosjektet ble startet opp i 2016 har de snust seg frem til ca. 500 kg sprengstoff på norske byggeplasser og veianlegg. Største enkeltfunn er på 50 kg.

- Det er mange ulike typer stoffer vi kan komme ut for. Hver hund er trent opp spesielt på å detektere 3-4 ulike stoffer. Så når vi har med oss fire hunder på oppdrag, dekker de til sammen det vi teoretisk kan komme over av gamle stoffer, sier han på FFI.no.

Fininnstilte hundeneser

Åtte hunder er med i prosjektet. De fleste er avlet frem hos Norsk folkehjelps treningssenter i Bosnia, og kom til Forsvarets hundeskole på Hauerseter da de var 8 måneder gamle. Her er de blitt trent og spesialisert til sitt bruk. 

De er trent til å kunne lukte seg frem til noen få gram sprengstoff:

- Når vi kommer ut på oppdrag er det gjerne flere hekto eller kilo som ligger begravet. Da er det liksom ikke noen tvil hos hundene, sier Falsten.

På Taraldrud markerte hundene flere steder, blant annet der dynamittpølsa hadde ligget dagen i forveien, men det ble det ikke gjort flere store funn. Dermed kunne anleggsarbeidene fortsette.

Vegar Falsten og hundene han trener farter land og strand rundt for å gjøre det tryggere på anleggsplasser.
Vegar Falsten og hundene han trener farter land og strand rundt for å gjøre det tryggere på anleggsplasser.
Powered by Labrador CMS