Northvolt bygger en pilotfabrikk i Sverige med en startkapasitet på 16 GWh. Et fellesforetak 50/50 Volkswagen og Northvolt skal etter planen oppføre en ny batterifabrikk i Salzgitter, Niedersachsen i Tyskland med produksjonsstart 2023/2024
Northvolt bygger en pilotfabrikk i Sverige med en startkapasitet på 16 GWh. Et fellesforetak 50/50 Volkswagen og Northvolt skal etter planen oppføre en ny batterifabrikk i Salzgitter, Niedersachsen i Tyskland med produksjonsstart 2023/2024

VW investerer milliarder i svensk batteriselskap

Volkswagen skal investere ca. 8,8 milliarder kroner (900 mill. euro), i felles batteriaktiviteter med Northvolt AB. Volkswagen overtar i første omgang rundt 20% av aksjene i den svenske  battericelleprodusenten.

Publisert

I løpet av 2019 planlegger Volkswagen også å opprette et 50/50 fellesforetak for å bygge opp en battericellefabrikk med startkapasitet på 16 GWh.

- I Northvolt har vi funnet en europeisk partner som vi kan drive battericelleproduksjonen her i Tyskland framover sammen med, sier Stefan Sommer, styremedlem med ansvar for investeringer hos Volkswagen.

Vil bygge batterifabrikk i Tyskland

En del av investeringsbeløpet går inn i fellesforetaket, men Volkswagen investerer også direkte i Northvolt AB. Det gir Volkswagen en aksjepost på rundt 20% og en plass i Northvolts styre (avhengig av rettslig godkjenning).

Det er planlagt å bygge en ny batterifabrikk i Salzgitter, Niedersachsen, tidligst fra 2020 (avhengig av rammebetingelser). Fra årsskiftet 2023/24 vil det da blir mulig å starte batteriproduksjon for Volkswagen der.

- Volkswagen gjør grunnarbeidet på alle nivå for å sikre at gjennomføringen av elektrifiseringsstrategien blir en suksess. Med Northvolts know-how og bærekraftige, CO2-optimerte produksjonsprosess for battericeller, vil vi også i Tyskland drive frem batteriproduksjonen. Forutsetningen er naturligvis at de forretningsmessige rammebetingelsene blir gitt, sier Stefan Sommer, styremedlem med ansvar for investeringer hos Volkswagen.

Stort behov - mange partnere

Volkswagenkonsernet har som følge av sin elektrifiseringsstrategi behov for mer enn 150 GWh batteriproduksjon årlig fra 2025, bare i Europa – i Asia er behovet av samme størrelsesorden.

Northvolt er en europeisk produsent av bærekraftige og høyverdige battericeller og systemer. For tiden bygger firmaet en pilotfabrikk i Sverige med en startkapasitet på 16 GWh. Northvolt ble grunnlagt i 2016, med mål om å bidra til å drive fram den europeiske overgangen til en utslippsfri fremtid.

Selskapet har stor suksess i arbeidet med å kunne levere verdens mest miljøvennlige litium-ion batterier, med fokus på minimale CO2-utslipp og de høyeste ambisjonene for resirkulering, skriver Volkswagen i en pressemelding.

I tillegg til Volkswagen AG, inkluderer Northvolt industrielle partnere og kunder som Scania, ABB, BMW, Siemens, Vattenfall og Vestas.