I RETTEN: Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, og Gina Gylver, daværende leder i Natur og Ungdom, i Oslo tingrett i 2023, der de saksøkte staten for tillatelsen til massedeponi i Førdefjorden.

Dom i gruvedeponisaken

I morgen kommer dommen i rettsaken der Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har saksøkt staten for tillatelsen til deponering av gruvemasser i Førdefjorden.

Publisert

Det er en av Norges mest langvarige miljøstrider som nå skal avgjøres. Helt siden 2008 har miljøvernere kjempet for å hindre at gruveselskapet Nordic Mining skal få bruke fjorden som deponi. I 2022 saksøkte Naturvernforbundet og Natur og Ungdom staten, og rettssaken fant sted i Oslo tingrett fra 18. september til 4. oktober i 2023.

I morgen, 10. januar, kommer altså dom i saken.

– En seier vil bety slutten på at myndighetene med viten og vilje kan tillate forurensning som ødelegger norske fjorder og havområder, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

– Vi er utrolig spente. Det blir en skjebnedag for Førdefjorden, sier Gytis Blazevicius, nyvalgt leder i Natur og Ungdom.

De to organisasjonene tror på seier og håper at dommen fra Oslo tingrett vil sette en endelig stopper for gruveselskapet Nordic Minings prosjekt med fjorddeponi.

– Uansett utfall kommer vi til å fortsette kampen for Førdefjorden, sier Blazevicius.

Gruveselskapet er i full gang med byggingen av sitt anlegg på Engebø, og produsjonen er planlagt å starte senere i år. Berget inneholder en unik titanforekomst med rikt innhold av mineralene rutil og granat. En salgskontrakt for de fem første driftsårene, til en verdi av rundt fire milliarder kroner, er signert, så etterspørselen er god.

Siden dom i denne saken er børssensitiv informasjon for gruveselskapet Nordic Mining blir dommen først tilgjengelig klokken 17.45, etter børsens stengetid.

Powered by Labrador CMS