Bilde fra arbeidet med å rekonstruere brua.

Mesta bygger opp igjen påkjørt historisk bru

I mars i år fikk Grimen bru, fylkesvei 587 Hardangervegen i Bergen, et dramatisk møte med et vogntog som hadde for høy last.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Det førte til store materielle skader på jernbanebrua som er et fredet kulturminne fra 1883. For Mestas del medførte det et nytt rekonstruksjonsprosjekt, hvor man måtte hente frem gamle kunster.

Grimen er én av de 216 jernbanebruene som Mesta har ansvaret for langs Bergensbanen på oppdrag fra Bane Nor.

Gammel byggeskikk reddet fredet kulturminne

Mesta har hatt god dialog med antikvariske myndigheter gjennom hele rekonstruksjonsprosessen. De mange reglene og hensynene for å gjenskape den gamle brua på korrekt vis har bydd på noen utfordringer.

Brua er hevet 20 cm for å gi mindre sannsynlighet for å bli påkjørt på ny.

For å løse oppgaven på riktig måte tok Mesta i bruk eldre arbeidsmetoder, og dro til Nederland for å finne korrekt materiale.

- Å klinke stål og bolter sammen er en byggeskikk som få fremdeles bruker. Vi ble derfor hoppende glade da vi fant Dåfjord Slipp. De hjalp oss med å klinke stolpene sammen på den gode gamle måten, sier anleggsleder Mats Strandgård Hanssen.

Det viste seg også å være problematisk å finne riktig type stål og størrelse til bruas bærebjelker.

- Vi ble nødt til å hente materiale helt fra Nederland for å utføre rekonstruksjonen riktig. Et godt stykke arbeid med leting gjorde at vi til slutt fant fire bjelker som møtte kravene til antikvaren, sier Hanssen.

Høydeløft for utsatt bru

Flere har tidligere meldt bekymring for den lave brua med mye trafikk under seg. Drøyt én måned før ulykken ble det montert et nytt høydemarkeringsskilt.

Med tillatelse fra byggherre Bane Nor, Vestland fylkeskommune og antikvariske myndigheter har Mesta nå økt lysåpningen i håp om at den rehabiliterte brua skal få stå i fred i lang tid fremover.

- Etter litt sveising fikk vi løftet bjelkene til en trygg høyde. Brua er blitt ivaretatt og er en eksakt kopi av den som ble kjørt ned. Den eneste forandringen er bjelkene som er løftet 20 centimeter, sier Hanssen.

Brua skal etter planen bli klar for trafikk 1. januar 2022.

Powered by Labrador CMS