ANKER MOT STATEN: Fra venstre: Gytis Blacevicius, leder i Natur og Ungdom, og Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Naturvern-organisasjonene anker dommen i Førdefjord-saken

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har besluttet å anke dommen om deponering av gruveavfall i Førdefjorden. 

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i januar tapte Naturvernforbundet og Natur og Ungdom et søksmål mot den norske stat. Organisasjonene mener at Nordic Mining ikke bør få tillatelse til å deponere avfallsmasser i Førdefjorden fra gruvedrift i Engebøfjellet. Nordic Mining har fått konsesjon for dette.

I en pressemelding fra Naturvernforbundet begrunnes anken med følgende:

– Dommen fra Oslo tingrett er helt feil, og den kan ikke bli stående. Derfor tar vi nå saken videre til lagmannsretten, og vi er innstilt på å gå helt til høyesterett om nødvendig, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

– Dommen bygger på en feiltolkning av vanndirektivet. Tingretten har tillatt omfattende forurensning av Førdefjorden, og den har punktert en av de viktigste beskyttelsene til fjorder, vann og elver. Det kan vi ikke leve med, sier Gulowsen.

– Dette handler om å sikre rettsvern for naturen, sier Gytis Blazevicius, leder i Natur og Ungdom.

– Staten har tillatt å forurense en levende fjord, og det mener vi fortsatt er ulovlig. Vi kommer til å gjøre alt vi kan for å stanse denne naturødeleggelsen, sier Blazevicius.

Lang konflikt

Det har vært strid i dette spørsmålet helt tilbake til 2008, og i 2022 saksøkte Naturvernforbundet og Natur og Ungdom staten for tillatelsen til å deponere opptil 170 millioner tonn med gruveavfall i fjorden.

Denne tillatelsen står seg, og Nordic Mining er godt i gang med å forberede gruvedrift i Engebø, blant annet med å bygge et nytt prosesseringsanlegg.

Powered by Labrador CMS