BYGGING: Anlegget i Engebø er i gang med å bygges.

Engebø-prosjektet kan fortsette

DOM: Oslo tingrett har bestemt at Nordic Mining får deponere gruveavfall i Førdefjorden.

Publisert

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom fikk dermed ikke medhold i at tillatelsen til gruvedrift med sjødeponi i Førdefjorden er ugyldig, og miljøorganisasjonene må også betale statens saksomkostninger på 1,4 millioner kroner. I tillegg skal organisasjonene ha brukt ca. tre millioner selv, melder NRK.

Dette har vært en lang konflikt, og kan spores helt tilbake til rundt 2006. Tross at gruveselskapet Nordic Mining har fått konsesjon til drift og å deponere avgangsstein i Førdefjorden, og er godt i gang med å bygge nødvendig anlegg i Engebø i Vestland, gjorde miljøorganisasjonene et nytt forsøk på å stoppe sjødeponering.

GRUVESELSKAP: Nordic Mining.

Nordic Mining glade

– Vi er veldig glade for at dommen er tydelig og som forventet for oss. Først og fremst er vi glade for at vi nå er i full gang med å bygge ut Engebø-prosjektet, og skal lage langsiktig eksportindustri og produsere verdas mest klimavennlege titanråstoff i Norge, sier adm. direktør Ivar Fossum i Nordic Mining til NRK.

Han sier videre at Nordic Mining har brukt veldig mye tid på å utvikle prosjektet, og mye av tiden har gått med til å utrede konsekvenser av gruvedrift og sjødeponi, og til å ta imot høringsinnspill, forslag gjennom ulike forvaltningsorgan og høringspartnere mellom blant annet anna Naturvernforbundet heilt siden gruveselskapet startet regulering av prosjektet i 2007.

ILLUSTRASJON: Denne illustrasjonen viser hvor dypt avgangsmassene skal deponeres.

Tar kampen videre

I en pressemelding uttaler en rekke representanter fra Natur og Ungdom og fra Naturvernforbundet at kampen ikke er over. Akkurat hva som skjer videre er ikke klart, men advokat Amund Noss i CMS Kluge som fører saken for miljøorganisasjonene, uttaler følgende:

– Dette er absolutt en sak som fortjener en videre behandling i norske domstoler. Det kan også være aktuelt å ta denne saken videre til EFTA-domstolen.

PS: Nordic Mining skal ta ut mineralene rutil og granat fra Engebøfjellet, og fikk i 2015 tillatelse til å totalt deponere 250 millioner tonn avgangsmasser i Førdefjorden.

Powered by Labrador CMS