BLÅSE: Arbeidsdagen til Jon Solbakken starter med å blåse i alkolåsen. Siden på dagen behøver han ikke tenke mer på den.

Setter alkolås i alt nytt

FLÅ: Siden i fjor har Hæhre Entreprenør montert alkolås i alle nye maskiner de har tatt i bruk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Det begynte med at Nye Veier, som Hæhre har mange jobber for, hadde et krav på trappene om alkolås i alle maskiner som er i jobb for dem. Det syntes Hæhre Entreprenør var et godt innspill og forslag, og bestemte seg for å gå «all in».

- Etter hvert har vi begynt å konkurrere på mer enn bare pris på jobbene. Tilbakemeldingene vi har fått fra byggherrene om alkolåsene har vært veldig gode, sier Erling Ekeren i Hæhre. Han styrer både mannskaper og maskiner mellom de ulike prosjektene selskapet har. Den første jobben de tok i bruk med alkolås i maskinene var på anlegget Eidsvoll-Langset for Bane Nor.

Etter hvert

Alle maskinene Hæhre Entreprenør bruker, kommer fra konsernets eget utleieselskap Rental Group. Erling Ekeren sier de har passert 100 maskiner med alkolås, og at det monteres i alle typer maskiner fra dumpere og hjullastere til gravere.

Jon Solbakken (39) fra Sigdal har de siste månedene vært med å bygge en ny alpinbakke på Flå i Hallingdal. Cat 340 Next Gen-en han kjører er en av maskinene med alkolås.

Kjapt gjort

ALT: Alle nye maskiner som har blitt tatt i bruk i Hæhre Entreprenør siden i fjor har alkolås. Nå har de passert 100 maskiner med systemet.

- Det var noen som var motstandere av alkolåsene da de første kom. Nå er det ingen som snakker om det eller tenker på det lenger, sier han. Til å begynne med måtte sjåføren blåse hvis maskinen sto mer enn en halvtime. Nå er systemet satt opp sånn at de bare blåser når arbeidsdagen starter. Også Erling Ekeren kan bekrefte at det var litt motstand til å begynne med, men at det er historie.

Sommerstid tar det bare noen sekunder å aktivere systemet. Vinterstid går det litt lengre tid fordi sensoren i apparatet må forvarmes litt før maskinføreren blåser.

- Jeg har ikke natt noe plunder med alkolåsen i det hele tatt på de maskinene jeg har kjørt, sier han.

Hvis det skulle være en feil på systemet eller andre grunner til å maskinen må startes, finnes det en nødknapp for oppstart. Da sendes det imidlertid en melding til rett person omgående og varsler.

Opplæring

Hæhre bruker systemet Effera på alle sine maskiner. Der må alle sjåfører logge seg inn med sin bruker-ID. Hvis sjåføren ikke har opplæring på den aktuelle maskinen, kommer det da opp en instruksjonsfilm for den aktuelle maskinen på skjermen som vedkommende må se før han eller hun kan ta den i bruk.

Powered by Labrador CMS