Det er flekker i granitten som kanskje vil være der for alltid etter at et NRK-program tømte ut salt og olje rundt Monolitten i Oslo.
Det er flekker i granitten som kanskje vil være der for alltid etter at et NRK-program tømte ut salt og olje rundt Monolitten i Oslo.

NRK anmeldt etter hærverk på NCC-jobb

NCC hadde har fått oppdraget med å rehabilitere området rundt Monolitten i Vigelandsparken i Oslo. Jobben ble vanskeligere etter at Norsk Rikskringkasting AS tømte ut salt og olje rundt Monolitten.

Publisert Sist oppdatert

Oslo kommune, Kulturetaten, ved Vigeland-museet anmeldte 9. mai NRK ved redaksjon Livssyn og utvikling for grovt skadeverk på Monolitten i Frognerparken.

I forbindelse med innspillingen av programmet «På tro og Are» at det ble sølt med olje og salt på og rundt Monolitten i Frognerparken, i den hensikt å gjenskape et rituale.

Onsdag 26. april ble Kulturetaten gjort oppmerksom på skadeverket utført på «Monolitten». Skadeverket var blitt utført i løpet av tirsdag 25. april. Rapsoljen har trengt ned i granitten, samt blitt ført ut over platået av besøkendet. Saltet er blitt med oljen og de besøkendes fottøy.

Det har blitt påført absorberende materiale, som til en viss grad har bøtet på skadene. Resultatet er likevel til dels tydelige og skjemmende flekker. Vigeland-museets konservatorer kan på det nåværende tidspunkt vanskelig uttale seg om de langsiktige konsekvensene.

Basert på tidligere erfaringer vet man at det kan være vanskelig å fjerne olje fra granitt. Det er ikke uvanlig at rester av olje, som har trukket inn i steinen, kan ses som skygger i ettertid. Bruk av salt er uheldig da saltet kan trekke ned i grunnen og føre til saltutfellinger på et senere tidspunkt.