Graving er ikke elev Helen Vikebys spesialitet, men hun fikk det bra til etter et fem minutters lynkurs i førerhuset.

Hadde aldri kjørt gravemaskin

Helen Vikeby (17) hadde aldri prøvd å kjøre gravemaskin før hun fikk tildelt en Volvo EC35D.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Som en del av Volvo Anleggsdager 2017 i Hovinmoen grustak, var elever fra mekaniske linjer på videregående skoler invitert til å se, sitte i og prøve anleggsmaskiner. På formiddagen fredag 5. mai var klasser fra flere skoler på plass for å lære om Volvos anleggmaskiner og motorer.

Ikke alle hadde anleggsmaskiner i studiekompetansen. En av dem var Helen Vikeby fra Askim vgs som er i ferd med å avslutte Kjøretøy VG2. Gravemaskiner hadde hun aldri sittet i før, men etter fem minutter med bratt læringskurve på hvordan spakene virket ble det graving med en EC35D.

- Det var ikke så lett å kjøre den, men det var gøy, sier Helen.

Vant konkurranse

Noe hun var betydelig flinkere på, var å koble lys. Dette var lagt opp som en konkurranse fra Volvo på en av stasjonene de gruppeindelte elevene var innom i grustaket i løpet av noen timer.

Jørgen Kristiansen Thoresen (17) og Helen Vikeby (17) fra Askim vgs fikk prøve seg bak spakene da elever fra videregående skoler kom på besøk til Volvos arrangement i Hovinmoen grustak ved Jessheim (Akershus).

- Jeg vant den konkurransen i min gruppe, smiler Helen. Alle gutta måtte se seg slått. Premien var et par solbriller.

Hun har ingen planer om å dreie inn på anleggsmaskiner i yrkessammenheng med det første. Nå skal læretiden gjennomføres hos Aarnes AS Amerikanske Bildeler i Sarpsborg.

Rosendal Maskin-elev

Jørgen Kristiansen Thoresen (17), fra samme skole, var en av dem som hadde litt mer anleggsballast. Han hadde gravd før med maskin, og er også på utplassering hos maskinimportør Rosendal Maskin AS i Askim.

Han går Landbruksmaskin VG2 og skal etter planen ut i lære etter sommeren.

Elevene fikk prøve minigraverne selv. De store maskinene fikk de se og sitte i.

- Det hadde vært gøy å prøve den største (EC750EL på 80 tonn), sier Jørgen med stjerner i blikket.

I tilleg til minigraving og kobling av fjernlys, fikk elevene i løpet av Volvo-besøket sitte på med dumper i anleggsløypa og lære om Volvo Penta-motorer.

Powered by Labrador CMS