Bernhard i arbeid med «sin» Cat 352F XE, utstyrt med Cat H180Es slaghammer, på Follobanen.

Den største Cat-hammeren til Park & Anlegg

SKI (AT.no): Slaghammeren, Cat H180Es, utvikler 16.270 Joule i de mest energirike slagene og har meisel med diameter 17,95 cm.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Da AT.no møter maskinfører Bernhard Skåland på Follobanen i Akershus, er det gått noen få dager siden han fikk slaghammeren overlevert.

- Da jeg først prøvde hammeren, trodde jeg det var noe feil med den. Den holdt liksom igjen litt. Men den er utstyrt med en automatisk utkobling (ASO) som stopper stempelet umiddelbart ved gjennombrudd og den hydrauliske reguleringen i hammeren sørger for en skånsom igangsetting også. Det var dette som var litt uvant i starten. Dette er gode løsninger som er bra både for maskin og fører, sier han.

ASO-en hindrer «tomslag» som er en av hovedårsakene til slitasje på hammeren. Mindre slitasje skal gi flere produktive timer for hammeren.

I tillegg har maskinen, en Cat 352F XE, smartbom som gjør at bommen hviler på hammeren uten å holde presse ned ut over sin egen vekt. Denne «flytestillingen» gir mindre vibrasjoner til maskin og fører.

Hver detalj teller

De som kjenner Bernhard, eller har lest på AT.no om da han fikk overlevert sin nye maskin Cat 352F XE, vet at han er ekstremt opptatt av detaljer for å forbedre produktiviteten. Alle maskinoperasjonene han utfører måles, dokumenteres og gjennomgås av maskinføreren for å se hvor han kan bli mer effektiv og samtidig tenke HMS.

Dette gjelder både når han sitter i førersetet, og når han utfører vedlikehold og utskiftinger av slitestål. Og dette ble litt lettere, bokstavelig talt, med den nye hammeren

- Jeg liker veldig godt at det er mindre verktøykasse for vedlikeholdet på Cat-hammeren enn jeg har hatt på tidligere hammer. Det er god HMS og plassbesparende, sier han.

E-serien

Caterpillars E-serie-hammere er konstruert og produsert av Caterpillar på en egen fabrikk. Ifølge selskapet er Caterpillar verdens eneste globale produsent av både hammere og bærere.

E-serien består av 19 hammere i forskjellig størrelse med forskjellig utstyrsnivå. Den minste, H35Es, veier 125 til 130 kg, utvikler 407 Joule og har meiseldiameter 4 cm.

Den største er H180Es.

Spesifikasjoner for H180Es:

Anbefalt størrelse på bæremaskin: 42 til 76 tonn
Driftsvekt m/monteringsbrakett: 3990 kg (Park & Anleggs H180Es veier ca. 4500 kg med HK-plate)
Slagfrekvens: 275 til 450 slag/minutt
Energi: 16.270 Joule
Akseptabel oljestrøm: 220 til 300 L/mim.
Driftstrykk: 16.000 kPa
Lengde: 730 mm
Bredde: 758 mm
Høyde: 3257
Verktøy(meisel)-diameter: 179,5 mm
Verktøyets arbeidslengde: 760,5 mm

Powered by Labrador CMS