Valkyrien i gruve

Franzefoss stilte opp med tverrslag da kirurgen Ravn i serien «Valkyrien» trengte verksted.

Publisert Sist oppdatert

Franzefoss' gruver i Franzefossbyen i Bærum er blitt brukt i innspillingen av den nye dramaserien «Valkyrien», som vises på NRK.

1. januar 2017 hadde Tordenfilms dramasatsning «Valkyrien» premiere på NRK. I serien spiller Sven Nordin hovedrollen som kirurgen Ravn, og når kona hans ikke får hjelp når hun blir alvorlig syk, starter han en tvilsom virksomhet i et av Oslos underjordiske tilfluktsrom. Verkstedet, som vi blir kjent med i serien, hadde blant annet tilhold i et tverrslag i gruvene i Franzefossbyen.

- Da vi kom over gruven og fikk vite at vi kunne spille inn der, ble det god stemning. Som innspillingssted er den magisk og storslått, og funker veldig bra til våre scener. Vi kunne ikke drømt om noe bedre, sier Torgrim Ødegård fra Tordenfilm AS.

Tilpasset tverrslaget

Innspillingene i gruvene tok to dager, og Ødegård er takknemlig for at Franzefoss stilte områdene sine til disposisjon.

- Franzefoss har virkelig stått på for å gjøre innspillingen mulig. Vi fikk blant annet hjelp til å gjøre tverrslaget vi filmet i helt tilpasset vår scenografi. Det har vært en tung og tidkrevende prosess, men hele tiden har vi møtt folk fra Franzefoss med godt humør og mye positivitet, sier han i en pressemelding sendt ut av Franzefoss.

Sikkerhet

Hele samarbeidet startet med en befaring i gruvene for ett år siden. Knut Arne Pedersen har hatt ansvaret for å koordinere innspillingen fra Franzefoss' side. Det er mye som har måtte legges til rette for at innspillingen skulle la seg gjennomføre.

- I og med at vi stiller gruven til disposisjon innebærer det at de må innordne seg alle sikkerhetsrutiner. Vi måtte også sende ut et skriv til alle leietakerne i gruven om at de måtte være oppmerksomme på innspillingen. I tillegg var det en del koordinering underveis, sier Pedersen.

«Valkyrien» er en satsing på 65 millioner kroner. Serien består av åtte episoder av 45 minutter, og vises søndager kl. 21.15 på NRK1.