Utsikten rasteplass bærer sitt nav med rette, der den ligger på Nasjonal turistveg Gaularfjell.
Utsikten rasteplass bærer sitt nav med rette, der den ligger på Nasjonal turistveg Gaularfjell.

Spektakulær rasteplass

I slutten av november ble Statens vegvesen tildelt Betongtavlen 2016 for plassen.

Publisert Sist oppdatert

Betongtavlen 2016 gikk til Statens vegvesen og Nasjonale turistveger.

Rasteplassen Utsikten på Nasjonal turistveg Gaularfjell ble kåret til vinner av den gjeve prisen på et bransjearrangement 29. november.

Nasjonale turistvegers spektakulære installasjon på Gaularfjellet fikk prisen fordi rasteplassen er så rik på opplevelser, skriver Norsk Betongforening i en pressemelding.

Nasjonale turistveger

Utsikten er et punkt på Nasjonal turistveg Gaularfjellet og er tegnet av Code:arkitektkontor.

Plattformen er bygget som et flak av betong og ligger på det høyeste punktet av stigningen som slynger seg fra Sognefjorden til Gaularfjell.

Utsikten fra plattformen fanger landskapsrommet mellom fjellene og byr både på ville fossestryk og idylliske setertun oppe på fjellplatået.

Amfi, utsikt og service

Rasteplassen ligger på toppen av stigningen opp fra Vetlefjorden med godt utsyn over landskaper der riksvei 13 slynger seg oppover lia. Med fritt utsyn mot fjell på 1500 meter og dype dalfører, ligger utsiktplattformen og balanserer på kanten av fjellet, 700 meter over havet.

Betongflaket med sine tre vinger gir assossiasjoner til et piknikteppe eller brettet papir med tre vinger. Hver av vingene har sin funksjon:

En vinge vender østover og svever over den bratte lia og dalen. Ytterst kan man nyte utsikten.

På den andre vingen er det et amfi mot nord, noe som gjør stedet egnet for uformelle samlinger og kulturarrangement.

Den tredje vingen peker mot vest og inneholder servicefunksjoner. En del av flaket fungerer også som parkeringsplass for biler og busser.

Betongprisen deles ut i et samarbeid mellom Norske arkitekters landsforbund, Norsk Betongforening og Byggutengrenser. Den er en utmerkelse som gis til byggverk i Norge der betong er brukt på «en fremragende måte med hensyn til miljøet, estetiske kvaliteter og teknisk utførelse».