ABB leverer elektro og automatisering til nye E134 ved Kongsberg, her Kongsbergtunnelen fra Damåsen retning Kongsberg.
ABB leverer elektro og automatisering til nye E134 ved Kongsberg, her Kongsbergtunnelen fra Damåsen retning Kongsberg.

ABB tildelt stor veikontrakt av Vegvesenet

ABB har fått et «gjennombrudd innen veibygging i Norge».

Publisert Sist oppdatert

Et arbeidsfellesskap bestående av ABB i Norge og Nettpartner Drift har vunnet elektro- og automatiseringskontrakten med Statens Vegvesen for den nye delen av E134 fra Damåsen til Saggrenda ved Kongsberg. Totalverdien på kontrakten er på rundt 150 millioner kroner.

Gjennombrudd på vei/tunnel

- ABB har brukt mye energi på å jobbe mot vei- og tunnelprosjekter, og dette er et gjennombrudd for oss innen veibygging her i Norge. Denne kontrakten viser at vårt utstyr og vår kompetanse, som sikkerhetsbevisste industribedrifter har nytt godt av i mange tiår, også kan være med på å sikre ferdselen langs norske veier, sier direktør Borghild Lunde i ABB.

ABB skal i hovedsak levere produkter og systemer som håndterer styring, regulering og overvåking av det som skjer på veistrekningen. Løsningen baserer seg på ABBs AC500-serie av programmerbare logiske kontrollere.

Systemet gjøres «skalerbart og fleksibelt» slik at det blir enkelt å utvide eller integrere tredjeparts-løsninger i det samme kontrollsystemet.

Erfaring fra offshore

ABBs leveranse sørger for styring av belysning, vifter, skilt, nødstasjoner, kameraer og kraftforsyning langs den nye delen av E134. Utstyret skal i all hovedsak stå i 14 tekniske bygg, åtte av dem i fire tunneler. Selskapets kontrollutstyr skal integreres i det overordnede kontrollsystemet, som gjør det mulig for Statens Vegvesen å styre og overvåke driften av strekningen fra Veitrafikksentralen.

- Våre systemer er basert på velprøvd teknologi, testet gjennom flere tiår i både offshore og landbasert industri, som har de strengeste krav til sikkerhet og tilgjengelighet. Med økende fokus på trafikksikkerhet og overvåking av veianlegg ser vår kompetanse og portefølje ut til å passe perfekt også for veibygging, sier Lunde.

Oppstart av ABBs leveranse er forventet å skje i tredje kvartal 2016.