ABB leverer elektro og automatisering til nye E134 ved Kongsberg, her Kongsbergtunnelen fra Damåsen retning Kongsberg.

ABB tildelt stor veikontrakt av Vegvesenet

ABB har fått et «gjennombrudd innen veibygging i Norge».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Et arbeidsfellesskap bestående av ABB i Norge og Nettpartner Drift har vunnet elektro- og automatiseringskontrakten med Statens Vegvesen for den nye delen av E134 fra Damåsen til Saggrenda ved Kongsberg. Totalverdien på kontrakten er på rundt 150 millioner kroner.

Gjennombrudd på vei/tunnel

- ABB har brukt mye energi på å jobbe mot vei- og tunnelprosjekter, og dette er et gjennombrudd for oss innen veibygging her i Norge. Denne kontrakten viser at vårt utstyr og vår kompetanse, som sikkerhetsbevisste industribedrifter har nytt godt av i mange tiår, også kan være med på å sikre ferdselen langs norske veier, sier direktør Borghild Lunde i ABB.

ABB skal i hovedsak levere produkter og systemer som håndterer styring, regulering og overvåking av det som skjer på veistrekningen. Løsningen baserer seg på ABBs AC500-serie av programmerbare logiske kontrollere.

Systemet gjøres «skalerbart og fleksibelt» slik at det blir enkelt å utvide eller integrere tredjeparts-løsninger i det samme kontrollsystemet.

Erfaring fra offshore

ABBs leveranse sørger for styring av belysning, vifter, skilt, nødstasjoner, kameraer og kraftforsyning langs den nye delen av E134. Utstyret skal i all hovedsak stå i 14 tekniske bygg, åtte av dem i fire tunneler. Selskapets kontrollutstyr skal integreres i det overordnede kontrollsystemet, som gjør det mulig for Statens Vegvesen å styre og overvåke driften av strekningen fra Veitrafikksentralen.

- Våre systemer er basert på velprøvd teknologi, testet gjennom flere tiår i både offshore og landbasert industri, som har de strengeste krav til sikkerhet og tilgjengelighet. Med økende fokus på trafikksikkerhet og overvåking av veianlegg ser vår kompetanse og portefølje ut til å passe perfekt også for veibygging, sier Lunde.

Oppstart av ABBs leveranse er forventet å skje i tredje kvartal 2016.

Powered by Labrador CMS