TETT: En gummiforing ligger mellom bakken og huset på sopemaskinen. Det er den store nyheten som skal gi mindre støv fra Holms Dustbuster.
TETT: En gummiforing ligger mellom bakken og huset på sopemaskinen. Det er den store nyheten som skal gi mindre støv fra Holms Dustbuster.

Støvfri kostemaskin

Holms Dustbuster er ifølge produsenten selv den ideelle støvfrie kostemaskinen.

Publisert Sist oppdatert

Holms har i en årrekke produsert kostemaskiner og snøryddingsutstyr både for traktor, redskapsbærere og hjullastere.

Den nye Dustbuster-kosten er beregnet for hjullaster. Forskjellen på denne og tidligere modeller er at vanndamp binder støvet mellom tette gummiduker helt ned til bakken.

Reduserer støv

Det skal gi mindre støv til omgivelsene. Gevinsten er også bedre arbeidsmiljø for dem som gjør kostejobben. En annen bonus er mindre slitasje på maskiner og utrustning.

En av grunnene til dette er konstruksjonen av en flyttbar grind som følger terrenget. Dermed vil børsten hele tiden få den ideelle vinkelen mot underlaget.

I og med at selve kosteoperasjoen foregår innenfor to tykke gummimatter, blir det mindre støy for omgivelsene. Holms har målt støyen på sin nye Dustbuster til moderate 79 dB(A) to meter fra operasjonsområdet.

Slankere

Også utformingen av maskinen skiller seg noe fra tidligere modeller. Hele maskinen har fått en slankere fasong. Fronten er lavere enn før for å gi føreren bedre sikt. Samtidig er vanntanken på 270 liter også integrert i selve maskinen.

 

Arbeidsbredden er 2,5 meter, mens den totale bredden er 2,82 meter. Høyeste punkt er 80 centimeter. Totalt kan det kostes opp 290 liter mellom hver tømming av beholderen på maskinen.

Testet

I Sverige har Ragn-Sells brukt maskinen inne i en av sine haller for mottak av papp, papir og plast. Dit kjører lastebiler avfallet og drar med seg mye både jord og sand inn.

Inne på anlegget har Ragn-Sells brukt Holms Dustbuster på en Volvo L60H som bæremaskin. Deres erfaring er at det er en god match. Erfaringen derfra er et langt bedre innemiljø.

En av grunnene til at Holms Industri har utviklet denne maskinen, er nye tyske regler. Der har myndigheten satt grenser for hvor mye støv som tillates når veiene skal sopes.

Se produsentens egen video om Dustbuster: