Disse vogntogene skal være med i EU Truck Platooning Challenge og være fremme i Rotterdam 8.april.
Disse vogntogene skal være med i EU Truck Platooning Challenge og være fremme i Rotterdam 8.april.

Volvo med i EU-forsøk

GØTEBORG (AT.no): Volvo feiret fredag før påske startskuddet på EU Truck Platooning Challenge. Forsøket, som seks lastebilfabrikanter er med på, skal prøve å redusere forbruket og utslipp.

Publisert Sist oppdatert

Målet for alle de seks kolonnene, som skal komme fra forskjellige destinasjoner i Europa, er Rotterdam. Der skal de møtes 8. april.

Hensikten med forsøket er å prøve ut automatiserte kjøretøy. Platooning, eller kolonnekjøring, kan være med å gi store besparelser i drivstofforbruket.

Forsøket er det første av flere. Med fremtidens økte fokus på utslipp, sammen med økte transportbehov, mener Volvo platooning er et av virkemidlene som kan brukes.

Det er mange utfordringer på veien i dobbel forstand. Både teknologien som trengs og nasjonale/internasjonale regelverk må på plass.

Hele oppskriften på platooning er å ligge så tett at luftmotstanden reduseres. I forsøkene Volvo har gjort, har de kjørt med ett sekund mellom hvert kjøretøy. Det gir en avstand på 22 meter i 80 km/t.

For å kunne holde den avstanden må bilene kommunisere seg i mellom. Bilens avstandsradar sammen med optiske kameraer jobber sammen bilen øvrige systemer.

For å kunne gjøre forsøkene, er det gitt dispensasjoner i landene karavanene kommer igjennom. Volvos platooning-vogntog går fra Gøteborg rett over påske. Da skal de ut på en 1500 kilometer lang reise gjennom Europa.